Nieuwsbericht Frans Beune Landschap ontwerpt Albertsbaan

Gepubliceerd op: 01 juni 2016 15:25

De gemeente Noordenveld heeft eind april een meervoudige opdracht uitgeschreven voor het ontwerp van het middengebied van de Albertsbaan. Na een voorselectie van 5 ontwerpbureaus, kregen 3 bureaus een opdracht voor de nadere uitwerking van een ontwerpidee.

Uit deze besloten prijsvraag kwam het ontwerp van Frans Beune Landschap en Stedenbouw uit Assen als beste uit de bus. De beoordeling van het ontwerp vond plaats door een projectgroep, waarin naast de gemeente ook een ondernemersdelegatie en een vertegenwoordiger van de bewonerscommissie zitting hadden. De keuze voor dit ontwerp was unaniem.

Opgave was; ontwerp een levendig en aantrekkelijke inrichting die als toekomstige trekker voor Roden gaat functioneren. De Albertsbaan moet een extra bezoekargument voor Roden gaan vormen en zal moeten leiden tot een langere verblijfsduur van bezoekers in het winkelcentrum.

Beune constateert dat het winkelgebied van Roden een hart mist, er is geen centrale ontmoetingsplek. Hij ontwierp een groen plein, waarin een mix van Drentse en Italiaanse sferen tot stand kwam. Hij noemt het ontwerp zelf 'piazza Alberto' met een vette knipoog. De mediterrane gevel van de Molenhof sluit qua sfeer goed aan op het pleinontwerp. De parkeerring heeft een wat gewijzigde opzet gekregen maar behoudt zijn capaciteit van 140 parkeerplaatsen. Er is in het ontwerp veel aandacht geschonken aan goed herkenbare looproutes vanaf de randen van de Albertsbaan naar het middengebied. Een belangrijke opgave vormde de situering van een toekomstig horecapaviljoen op het centrale plein. Beune koos voor de situering van dit paviljoen op het noordelijke, verhoogd liggende pleingedeelte. Hier is de bezonning optimaal en is de beste verbinding met het kernwinkelgebied te maken. Dit verhoogde pleingedeelte is met een amfitheater-achtige traptreden gericht op het lage deel waar een nieuwe muziekkoepel wordt gerealiseerd. Deze muziekkoepel verwijst naar de muziekkoepel die vroeger op de kop van de Brink, aan de Raadhuisstraat heeft gestaan. De muziekkoepel wordt omringd door boomgroepen, waardoor het zuidelijke pleingedeelte een Drentse brink-achtige sfeer ademt. Onder de bomen worden verschillende speeltoestellen geplaatst op een valdempende ondergrond van kunstgras. Vanaf het terras en vanaf de traptreden is een zonnig uitzicht gecreëerd op de muziekkoepel en de speeltoestellen in het groen. "Ouders kunnen even rustig neerstrijken voor een kopje thee terwijl ze vanuit een ooghoek hun spelende kroost inde gaten kunnen houden, ondertussen heeft een jazz combo de muziekkoepel in bezit genomen", zo schetst Beune.

Het horecagedeelte zal niet op korte termijn worden gerealiseerd. Dit is afhankelijk van de interesse van marktpartijen. Op korte termijn zal op de footprint van het toekomstige gebouw een "gebouw" van groene kolommen worden gerealiseerd; dit bestaat uit een figuratie van grote plantenbakken met vierkante zuilen van haagbeuk. Daarbinnen komen kleurrijke plantvakken met rozen en mediterrane kruiden. Een loofboog, zitbanken en een kunstwerk maken dit tot een markante zonnige plek, waar vooral senioren graag zullen vertoeven. Wanneer de horecaplannen gestalte zouden krijgen, kunnen de plantenbakken worden verplaatst naar de trottoirs rond de Albertsbaan om de winkelfronten te verfraaien. De groenopzet sluit aan bij het mediterrane planconcept: platanen als leibomen langs de pleinwanden en zuilvormige eiken als verwijzing naar Italiaanse cipressen.

In de komende maanden zal het plan nader technisch worden uitgewerkt. De start van de realisatie staat gepland voor maart 2017.

Albertsbaan fase 1a

Albertsbaan fase 1b

Albertsbaan fase 2