Artikel Veel gestelde vragen Explosief Albertsbaan

Vragen

 


Antwoorden

Waar wordt de bom gezocht?

Het explosief wordt gezocht op de Albertsbaan in het gebied op de parkeerplaats aan de achterkant van Merry Gold.

Wanneer start de zoektocht?

De zoektocht start op maandagochtend 4 juli.

Waarom wordt er naar een bom gezocht?

Het is de bedoeling dat de Albertsbaan opnieuw wordt ingericht. Daarom heeft de gemeente een opdracht uitgeschreven voor een ontwerp van het middengebied van de Albertsbaan. Vanuit de bevolking zijn er al jaren verschillende signalen geweest dat daar een bom zou liggen. Dit was de aanleiding om een onderzoek te starten.

Is het zeker dat de bom er ligt?

De firma Leemans Speciaalwerken, een gespecialiseerd bedrijf heeft vooronderzoek verricht. Op basis daarvan vinden zij het aannemelijk dat er een bom in de zuidelijke helft van de Albertsbaan ligt.

Wat is het voor bom?

Het zou gaan om een Engelse vliegtuigbom van 500 lb.

Wordt de hele Albertsbaan afgesloten?

Nee, het gaat om het zuidelijke deel van de Albertsbaan aan de kant van de SNS-bank. Wel zullen er verkeersmaatregelen worden genomen. De woningen en winkels blijven bereikbaar voor voetgangers en bevoorrading.

Wat gebeurt er op 4 juli?

Op maandag 4 juli start de firma Leemans met voorbereidende werkzaamheden. Er worden struiken gerooid en er komen hekken rondom de zoeklocatie(zie de afbeelding op de website).

Kan ik het zoeken naar de bom zien?

Het gebied rondom de zoeklocatie is gedeeltelijk afgezet. Achter de hekken is het zoeken te volgen.

Kunnen de hulpdiensten het gebied wel bereiken?

De gemeente zorgt er samen met de firma Leemans voor dat er een vrije doorgang is voor hulpdiensten.

Is het onderzoek naar een bom gevaarlijk?

Het detectieonderzoek brengt in principe geen risico met zich mee. Het is echter niet uit te sluiten dat er op enig moment tijdens het opsporingsonderzoek na de detectie een situatie kan ontstaan waar van risico sprake kan zijn. In dat geval zullen er beschermende maatregelen worden getroffen.

Waarom kan de firma Leemans dan wel zoeken naar een bom?

De firma Leemans is een gespecialiseerd bedrijf en is gecertificeerd voor de borging van de kwaliteit/veiligheid van het opsporen van conventionele explosieven. Het opsporen van dergelijk materiaal is voorbehouden aan gecertificeerde organisaties (zoals Leemans Speciaalwerken).