Artikel Terheijl

Algemeen

Terheijl is een buurtschap met ongeveer 80 inwoners. Het ligt ten zuidwesten van Nietap en ten noorden van Nieuw-Roden. Ondanks de eigen plaatsnaamborden hoort Terheijl bij Nietap. Het heeft dezelfde postcode en de twee plaatsen worden vaak in één adem genoemd.
Door de idyllische ligging bij het Natuurschoonbos is de plaats geliefd bij rustzoekers. Er is geen dorpskern en afgezien van de twee hoofdwegen  liggen verscheidene woningen aan zand- en puinpaden. Veel oude boerderijen zijn vervangen door landhuizen of opgeknapt tot woonboerderij. Terheijl is tegenwoordig een van de duurdere plekken om te wonen rond Roden en Leek.

Historie

Terheijl behoorde vroeger toe aan de abdij van het Groninger Aduard. Zij hadden hier een soort landgoed waar veen werd ontgonnen, bossen werden aangeplant en er was landbouw. In de 16e eeuw werd het landgoed verkocht aan de heren van Nienoord. Vanaf die tijd werd er op grotere schaal veen ontgonnen.
De herkomst van de naam Terheijl is omstreden. Vaak wordt verteld dat de naam is afgeleid van Ter Hel omdat het landgoed zou fungeren als een soort strafkamp voor monniken van het klooster in Aduard. Het zware werk was een ware hel voor de monniken.
Een andere verklaring voor de naam is dat het is afgeleid van het oude woord hel dat vroeger laagte, poel of lichtglooiende helling betekende. Terheijl is inderdaad iets glooiend, met hier en daar laagtes. 

Voorzieningen

In Terheijl zijn geen voorzieningen. Bewoners gaan hiervoor dikwijls naar Leek of Nieuw-Roden maar ook Roden is in de buurt.

Bijzonderheden

Er bestaat nog altijd onduidelijkheid over de juiste schrijfwijze van de plaats. Terhijl, Terheyl en Terheil worden nog steeds gebruikt. Omdat de plaats geen eigen postcode heeft, ligt de naam niet precies vast. Het lijkt het meest logisch om de plaatsnaamborden te volgen. Hierop staat Terheijl.