Artikel Steenbergen

Algemeen 

Steenbergen is een esdorp in de gemeente Noordenveld. Het was tot 1997 onderdeel van de gemeente Roden. Het dorpje ligt zuidwestelijk van Roderesch en noordoostelijk van Een. Er wonen ongeveer 225 inwoners. Steenbergen is vernoemd naar het langs de weg naar Roderesch gelegen hunebed. Dit hunebed staat trouwens officieel bekend onder de code D1.  Hunebed D1 is in 1873 door de Provincie Drenthe voor 50 gulden gekocht van de Markegenoten van Steenbergen. Gezien de meervoudsvorm van de naam kan het zijn dat er vroeger meer hunebedden of andere steenhopen (steenbergen) in de nabijheid hebben gelegen.

Historie

Steenbergen is al oud en het gebied wordt al sinds de steentijd bewoond. Het hunebed is daar getuige van. De huidige nederzetting ontstond in de Middeleeuwen op de zandrug van Roden naar Een als satellietdorp van Roden, maar werd al in de 17e eeuw een zelfstandig dorp. De oude es, de Steenbergeresch, is nog steeds zichtbaar aan de noordwest kant van het dorp. Aanvankelijk een echt brinkdorp, waar de herders met duizenden schapen tot rond 1900 het grote Steenbergerveld optrokken. De schapendrift waar langsgetrokken werd is nog duidelijk in het landschap zichtbaar als een klein dal met steile wanden.
In de 20e eeuw werd dit gebied grootschalig ontgonnen, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstonden voor de boerenfamilies en later grote boerderijen verrezen.  Om zandverstuivingen tegen te gaan, werd begin 20e eeuw aan de west- en noordkant van Steenbergen een bos met grove den aangeplant, de Zuursche Duinen en de Noorder Duinen rond het hunebed. De overbeweiding door de schapen had namelijk al heel wat zand opgestoven tot kleine duintjes. Later ontwikkelde het gebied van de Zuursche Duinen dat niet natuurgebied is zich tot recreatieterrein met een camping en zomerwoningen.
In 1881 heeft in Steenbergen een grote brand gewoed. Hierbij vielen 6 boerderijen en 5 schapenhokken aan de vlammen ten prooi. Deze zijn later allemaal herbouwd, maar niet allemaal op dezelfde plaats in het dorp. Drie huizen verrezen namelijk meer westelijk, aan een brinkje, waarvan oude eiken op enkele erven nog getuigen.

Voorzieningen 

Voorzieningen zoals winkels, scholen en dergelijke zijn er eigenlijk niet. De school met de naam Steenbergen bevindt zich in het buurdorp. In 2013 wordt de school opgeheven.

Bijzonderheden

Het dorp is in het gelukkige bezit van het uitstekende hotel restaurant Jachtlust.  In dit familiehotel, dat is gevestigd in een oude Drentse boerderij, ontwaakt u 's ochtends in een oase van rust. En het eten is er uit de kunst. Ook als u op doorreis bent - gemotoriseerd, op de fiets, met het paard of met de benenwagen - en even wilt bijkomen, is dit adres een echte aanrader.