Artikel Roderesch

Algemeen 

Roderesch is een klein dorp dat ongeveer 1,5 kilometer ten zuiden van Roden ligt. Aan de noordkant van het dorp ligt de es. Rond Roderesch liggen enkele bossen. Het grootste hiervan is het Mensingebos. Je kunt rond dit dorp prima wandelen en fietsen in de mooie natuur. Roderesch heeft ongeveer 350 inwoners.

Historie

De eerste 6 huizen van wat nu Roderesch is, dateren van 1850. Er woonden arme boerengezinnen die de heide ontgonnen. Langs de doorgaande weg werden rond 1900 enkele arbeiders- en burgerwoningen gebouwd. Hiermee ontstond het dorpje Roderesch.  In 1913 werd de lagere school gesticht voor de inwoners van de dorpen Roderesch, Alteveer en Steenbergen. Dit worden ook wel de RAS-dorpen genoemd. De school werd vernoemd naar het grotere dorp Steenbergen. In de loop van de 20e eeuw breidde Roderesch zich meer uit rond de kern en na de oorlog werd er een woonbuurtje gebouwd met bescheiden nieuwbouw.

Voorzieningen

Roderesch beschikt over een restaurant.

Bijzonderheden

Aan de westkant van het dorp ligt De Zwerfsteen. Dit is een groepsaccommodatie, activiteiten- en vergadercentrum op 5 hectare eigen bos. Dit veelzijdige bedrijf ontvangt groepen vanuit het hele land en zelfs uit het buitenland. Het is een trekpleister voor Roderesch.

De knapzakroute Lieveren-Roderesch doet het dorp aan. Een knapzakroute is een mooie wandelroute door de natuur. Informatie over deze route is verkrijgbaar via diverse boekhandels en het Toeristische Informatiepunt  in Roden