Artikel Peizerwold

 Algemeen

Peizerwold is een buurtschap in de gemeente Noordenveld (t/m 1997 gemeente Peize) gelegen tussen Peizermade en Peize. Door de oprukkende industrie en de noordelijke rondweg om Peize is het buurtschap hier bijna aan vastgegroeid. Peizerwold heeft geen bebouwde kom (wel zijn er plaatsnaamborden).
Omdat Peize, Altena, Peizerwold en Peizermade dezelfde postcode hebben kunnen afzonderlijke inwoner-aantallen niet gegeven worden. Het aantal inwoners van deze postcode samen ongeveer 5.300.

Historie

Vanaf de 12e eeuw is deze streek ontgonnen en Peizerwold is dan ook in die tijd ontstaan als veenontginning vanuit Peize. Halverwege maakt Peizerwold een bocht, waarbij een heel klein beetje een soort brinkstructuur zichtbaar lijkt. Voor het merendeel is het echter een lintdorpje. Van voormalige veenterpen zijn nog enkele restanten over.

Aan de westkant stroomt het in de jaren zestig van de 20e eeuw gekanaliseerde Peizerdiep. Bij de Bommelier aan de Stenhorstdijk was hier vroeger een overzet naar Roderwolde. Nu is deze functie overgenomen door een verderop gelegen fietsbrug. Hier bevindt zich ook nog een klein broekbosje. Door het plaatsje liep vanaf 1913 de spoorlijn tussen Drachten en Groningen. In 1948 stopte het personenverkeer, begin jaren 80 ook het goederenvervoer.

Voorzieningen

Peizerwold heeft geen voorzieningen waardoor de mensen aangewezen zijn op het naastgelegen Groningen en/of Peize.

Bijzonderheden

De polder Peizer- en Eeldermaden is een geliefd gebied om rustig te fietsen, wandelen en skeeleren. Ook is het een vogelbroedgebied. Van Peizerwold loopt in westelijke richting een leuk fietspad met een fietsbrug naar Roderwolde. In oostelijke richting gaat dit fietspad als zanddijk verder, door een klein broekbosje, richting Eelderwolde/Groningen.

Bezienswaardigheden zijn de monumenten, te weten het tolhuisje uit 1884 (1 van de 3 om de kosten van de straatweg van Roden-Peize naar Groningen te kunnen drukken) en de boerderij Groningerweg 38 (1914) met een voorhuis in eclectische bouwstijl.