Artikel Norg

Algemeen

Norg is een rustiek gelegen Drents esdorp in de gemeente Noordenveld. Het was tot en met 1997 het middelpunt van de gelijknamige gemeente Norg. Het dorp ligt ten noordwesten van Assen, ten westen van Vries en Donderen, ten oosten van Een en ten zuiden van Langelo en Roden. Norg telt een kleine 4000 inwoners, verdeeld over circa 1500 woningen. Norg wordt door de lokale bevolking uitgesproken als Nörg. De inwoners zijn Nörgers.
De natuurgebieden in en rondom Norg zijn zeer afwisselend en bieden vele mogelijkheden om al wandelend, fietsend of te paard te ontdekken. Het centrum biedt een ruime variatie aan eetgelegenheden en winkels. De inwoners van Norg dragen de schimpnaam "Hekkespringers". Bij Norg komt ook de veldnaam Hekakkers voor. Het zou kunnen verwijzen naar de vele omheiningen of houtwallen bij de percelen in Norg.

Historie

Norg en de omliggende dorpen zijn lang geleden ontstaan. Onderzoek heeft aangetoond dat de oudste essen dateren uit de periode 650-750 na Christus. In de 12e en 13e eeuw verschijnt Norg voor het eerst in kerke­lijke geschriften. Rond het jaar 1139 duiken zowel de namen Niurech als Nurch op, in 1219 is dit Norich. Een paar decennia later lezen we het sterk op de huidige naam lijkende Norch (1254), twee jaar later is dit Nurch, in 1315 weer Norch, en tussen 1316 en 1325 komen de volgende schrijfwijzen voor: Norech, Nurech, Norch en Norgh.  De exacte herkomst van de naam Norg is niet helemaal duidelijk; er zijn namelijk meerdere verklaringen voor.  
Er is veel veen (turf) afgegraven in en om Norg. Met de turf werd het huis verwarmd, maar er werden van de plaggen ook hutten gebouwd. Na de ontveningen werden de ontstane gronden voor de landbouw aangewend. Om het vee buiten te kunnen laten lopen werden er vaak houtwallen opgericht. De houtwal diende niet alleen als afscheiding, maar ook als windkering en bovendien werd het hout van de wal gebruikt om de kachel mee te stoken. Er zijn nog heel wat authentieke houtwallen in het landschap van Norg terug te vinden. Door overbemesting en intensieve begrazing verdween hier en daar de heide op de woeste gronden, waardoor stuifzanden ontstonden. Een aantal dennenbossen in en om Norg zijn in het begin van de 20ste eeuw aangeplant om verstuiving van de zandgronden te voorkomen.

Voorzieningen

Norg wekt bijna als vanzelfsprekend een soort vakantiegevoel op. Om een vakantie in Norg door te brengen zijn er diverse accommodaties aanwezig. Er zijn verscheidene horecagelegenheden en winkels in het dorp en er is een grote variatie aan vakantiebungalows, met name in de Langeloërduinen en de Oosterduinen. Daarnaast zijn er een aantal campings in de bossen rond Norg. Jarenlang stond Norg bekend om De Vluchtheuvel, een speeltuin in het bos aan de Donderseweg met een eigen restaurant en vele originele attracties. Wie is er niet geweest in de vakantie, op schoolreis, kinderfeestje of gewoon voor de leuk? Helaas is de Vluchtheuvel in onbruik geraakt en wacht de locatie op betere tijden. 
Norg heeft een eigen verwarmd zwembad, het Molenduinbad, langs de weg naar Een. Ook heeft Norg in het centrum het multifunctionele dorpshuis/ontmoetingscentrum De Brinkhof. In dit voormalige gemeentehuis zijn diverse verenigingen gehuisvest, maar u vindt er ook een politiepost, een VVV kantoor, een wereldwinkel, een bibliotheek en nog veel meer. Omdat Norg veel toeristen op bezoek krijgt beschikt het over een relatief hoog voorzieningenniveau.  Voor een uitgebreid overzicht van de diverse activiteiten, evenementen en voorzieningen in Norg kan Natuurlijk Norg u tot in detail informeren.

Bijzonderheden

Norg heeft heel wat evenementen te bieden. Te denken valt aan de feestvierdaagse, de wielerronde, de Noord-Drenthe loop, de Bastiaannetcross, de Palmpaasoptocht, de Sinterklaasintocht, een Kerstmarkt, een Bosrandfair, een Tuigpaardenconcours en Norger(paarden)markten en de kermis.   
En elke woensdagmiddag is er weekmarkt op de parkeerplaats voor de kerk in het centrum; van 13 tot 17 uur.

Het wapen van Norg is een samenstelling van symbolen voor de oude paardenmarkt, die al sinds een aantal eeuwen wordt gehouden, en de Zwartendijkster schans. In 1629 wordt besloten een vaste dag voor de markt in te stellen, namelijk 24 augustus. In 1709 wordt dit gewijzigd in de eerste dinsdag van september. Tegenwoordig is er 3 keer per jaar een paarden- en warenmarkt, in de maanden april, mei en juli.