Artikel Nieuw-Roden

Algemeen

Nieuw-Roden heeft ongeveer 1400 inwoners en is daarmee na de hoofdkernen Roden, Peize en Norg het grootste dorp van de gemeente Noordenveld. Het dorp ligt ten westen van Roden. Het is in de loop der jaren volledig tegen Roden aangegroeid door de nieuwbouwwijken.  De nieuwe bebouwing hoort overigens bij Roden.

Historie

In 1903 werd er een school gebouwd op de woeste heidegronden waar hier en daar een plaggenhut stond. Rond die school werden een kerkje, boerderijtjes en arbeiderswoningen gebouwd en zo ontstond het dorp Nieuw-Roden. Een merkwaardig begin, want meestal is er eerst een dorp en komt daarna een school. Het dorp was arm en er werd hard gewerkt in barre omstandigheden.
Tot 1930 stond de nederzetting bekend als het Roderveld. Toen er meer bebouwing kwam, gingen de inwoners op zoek naar een andere naam omdat Roderveld geassocieerd werd met armoede en miserabele leefomstandigheden. De toenmalige gemeente Roden stelde een naamgevingscommissie in. Zij bekeken de kaart van Drenthe en ontdekten dat er meer nieuwe veennederzettingen waren vernoemd naar nabijgelegen plaatsen zoals Nieuw-Buinen, Nieuw-Schoonebeek etc. Hierdoor werd Nieuw-Roden als officiële naam gekozen.

Voorzieningen

Nieuw-Roden heeft een redelijk aantal voorzieningen. Het dorp heeft een openbare basisschool,  een supermarkt, een klein winkelcentrum en enkele horecagelegenheden. Ook zijn er sportverenigingen die onder andere voetbal en gymnastiek bieden. Verder zijn er diverse verenigingen actief die evenementen organiseren, belangen vertegenwoordigen of voor vermaak zorgen.

Bijzonderheden

Naast de begraafplaats aan de onverharde Beukenlaan ligt de Erebergkamp, een mooi hertenkamp met een vijvertje. Leuk voor zowel kinderen als volwassenen. Het hertenkamp is bereikbaar vanaf de Esweg.

Op de hoek van de Dorpsstraat en de Terheijlsterweg staat het hervormde kerkje uit 1922. Het is een zeer eenvoudig en klein veenkerkje, typisch voor die tijd. Tegenwoordig is het in privébezit. Achter het kerkje zie je nog een pleintje met een waterput.