Artikel Nietap

Algemeen

 Nietap ligt ten noordwesten van Roden. Het aantal inwoners is ruim 1000. Dit getal is het aantal inwoners van Nietap en Terheijl samen. Omdat Nietap en Terheijl dezelfde postcode hebben, is het niet mogelijk afzonderlijke aantallen te geven.  
Het kleine dorp grenst direct aan de provincie Groningen en beschikt over een eigen bos. Dit Natuurschoonbos is een afwisselend gebied met houtsingels, bijzondere planten, groenlanden, water en een relatief groot hertenkamp.
Ten noordoosten van Nietap ligt het Leekstermeer, dat deels bij Nietap hoort. Het is het grootste meer in Drenthe. Het Leekstermeer is een waardevol natuurgebied met een Europese status en een aantrekkelijk recreatiegebied. Op het meer kunt u onder andere kanoën, zeilen en surfen.

Historie

Nietap heeft zijn bestaan te danken aan de strikte regels die de jonkers van het in de provincie Groningen gelegen Nienoord hanteerden. Zij verboden het de ingezetenen van Leek om een borreltje te drinken. Hun macht hield echter op bij de Drentse grens. Hierdoor ontstonden er in het huidige Nietap een aantal cafés waar Leeksters kwamen om te drinken. De eerste was herberg De Nijentap waarvan al in 1642 melding wordt gemaakt in kerkelijke stukken. Vanaf 1693 is er sprake van een plaats met de naam Nije Tap. Uiteindelijk wordt Nietap de officiële schrijfwijze.
In 1742 telde het dorpje 19 huishoudens, waarvan 13 middenstanders. De opbouw van het dorp was als die van een grensplaats: een douanepost, veel cafés en een brede hoofdstraat voor wachtende rijtuigen met paarden. 

Voorzieningen

 Nietap grenst aan het centrum van het Groningse dorp Leek. De vele winkels in Leek zijn dan ook op loopafstand.
In het dorp zelf vindt je een beperkt aantal horecagelegenheden en een openbare basisschool.
In Nietap zijn vele verenigingen actief. Daarnaast organiseert het buurtschap van alles voor de inwoners van Nietap en Terheijl.

Bijzonderheden

Ieder jaar op tweede Pinksterdag vindt er in Leek en Nietap de traditionele Pinkstermarkt plaats, een jaarmarkt met kermis en festivals. Het is de enige grote jaarmarkt in Nederland die zich uitspreidt over twee provincies.

Het Waterbedrijf Groningen heeft in Nietap een van de grootste en meest moderne pompstations van Nederland. Het gebouw, met een toepasselijke vijver aan de voorkant, stamt uit de jaren 50.