Artikel Matsloot

Algemeen

Matsloot is een buurtschap in Noordenveld. Het ligt ten noorden van Roderwolde, langs de Rijksweg A7 en grenst aan het Leekstermeer. Het bestaat uit enkele verspreid liggende boerderijen en een concentratie van recreatiebedrijven. Het buurtschap is een erkende plaats en heeft witte plaatsnaamborden en een eigen postcode. Er wonen slechts tussen de 40 en 50 inwoners en hiermee is het een van de kleinste plaatsen van Nederland.

Historie

In 1564 wordt Matsloot als eerste vermeld onder de naam Maethuisen, waarschijnlijk vanwege de huizen die op kunstmatige veenterpen werden gebouwd. Tussen 1920 en 1930 veranderde het gebied grotendeels in grasland door de inrichting van de Polder Matsloot-Roderwolde. Vanaf 1905 komt de naam Matsloot voor. Het dorp is vernoemd naar een sloot langs de made. Made betekent weide of grasland.
Voorheen was het grondgebied van Matsloot groter. Toen de weg naar Groningen een snelweg werd, is de provinciegrens gewijzigd. De A7 werd de provinciegrens tussen Groningen en Drenthe. Een restant van het dorp ligt hierdoor ten noorden van de A7 en hoort nu bij Groningen.

Voorzieningen

Door de geringe grootte van het buurtschap zijn er weinig voorzieningen aanwezig. Hiervoor moeten de bewoners naar het nabijgelegen Roderwolde, Hoogkerk of de stad Groningen. 

Bijzonderheden

Het merendeel van de graslanden van Matsloot is nu een vogelbroedterrein. Tijdens het trekseizoen bezoeken duizenden rotganzen dit gebied. Er liggen verschillende fietspaden door het gebied zodat fietsers van de natuur en de vogels kunnen genieten.

De drie recreatiebedrijven van Matsloot liggen aan de noordkant van het Leekstermeer. Er zijn ligplaatsen, kleinschalige campings en zomerhuisjes aan het water. De campings beschikken over een eigen paviljoen. Bezoekers komen er vooral voor hun rust en om het prachtige uitzicht over het meer te aanschouwen.