Artikel Langelo

Algemeen

Langelo is een esdorp. Het ligt tussen Roden en Norg aan de N373 richting Assen. Het heeft een rustig karakter en ongeveer 230 inwoners.
In Langelo vind je twee brinken, de Schoolbrink en de Westerbrink. Zij geven het dorp een rustige, mooie uitstraling.

Historie

Langelo is een oud dorp. Het ontstond in de vroege Middeleeuwen. In 1255 komt voor het eerst de naam Langele voor. In 1560 werd het Langeloe en dat is later veranderd in Langeloo en Langelo.
'Loo' betekent bos of bos met open plekken. De plaatsnaam betekent dus het lange bos met open plekken wat wel logisch klinkt omdat het dorp op een uitgestrekte zandrug gelegen was tussen de bossen.

Voorzieningen

In Langelo zijn weinig voorzieningen. De bewoners moeten hiervoor naar Norg of Roden.

Bijzonderheden

Langs de Hoofdweg staan diverse authentieke boerderijen. De meeste zijn goed gerestaureerd. Het gaat met name om de oneven kant, de nummers 9 t/m 15. De oudste stamt uit 1792.  

In Langelo heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij een immens complex dat dient als gasopslag. In Nederland zijn slechts drie van deze complexen gebouwd die dienen om altijd voldoende gas te kunnen leveren, bijvoorbeeld in tijden van extra vraag of nood. Het complex staat in Langelo omdat de bodem daar erg geschikt is voor het opslaan van gas.