Artikel Een-West

Algemeen

Het buurtschap Een-West met ongeveer 250 inwoners ligt ten westen van het dorp Een. Een-West is vooral bekend om zijn drie provinciënpunt van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe vlakbij het restaurant De Drie Provinciën. Ook is Een-West bekend om de Zwartdijksterschans, een verdedigingswerk uit de tachtigjarige oorlog.

Historie

Een-West Zwartendijksterschans Een-West is heel lang vrijwel onbewoond geweest maar was wel belangrijk vanwege de handelsroute Stavoren-Groningen. Deze route die over een zandrug liep was strategisch zeer belangrijk. Het was een van de weinige doorgaanbare plaatsen temidden van het uitgestrekte veenmoeras. Via Bakkeveen kon je het dal van het riviertje de Boorne en de Friese Middelzee bereiken. Het werd voor het eerst vermeld bij de Slag van Bakkeveen (1231). Ook in de Tachtigjarige Oorlog werd het strategische belang onderkend en in 1593 liet de dappere Fries-Groninger stadhouder Wilem Lodewijk van Nassau hier de Zwartendijksterschans aanleggen. Hij probeerde zo de Spanjaarden buiten Friesland te houden en was hierin redelijk succesvol.

Voorzieningen

Een-West heeft een geweldig restaurant met bijbehorende camping bij het Drie Provinciënpunt. Een paar honderd meter daar vandaan ligt het bekende Natuurvriendenhuis. Hier wordt aan groepen dagverblijf, vergaderruimte en slaapgelegenheid geboden. Het huis is zeer in trek bij bijvoorbeeld muziekgezelschappen en wordt ook vaak voor conferenties en dergelijke gebruikt. Vanuit deze omgeving zijn werkelijk schitterende wandelingen mogelijk door het uitgestrekte bos en heidegebied tussen Bakkeveen en Een-West. Een bezoek aan de Zwartdijksterschans is ook een echte aanrader. Er is weliswaar geen bebouwing uit die tijd meer aanwezig maar de vestingwallen en grachten zijn er nog allemaal.  De schans is in 1988 gerestaureerd en brug en gracht zijn in 2002 nog grondig hersteld.   

Bijzonderheden

Jaarlijks organiseert Stichting Concours Hippique Haulerwijk, meestal in de laatste week van de maand augustus, een Concours Hippique in een perceel weiland aan de Bakkeveenseweg in Een-West. Het concours hippique is zeer in trek bij de liefhebbers van dressuur, springen en tuigpaarden.