Dorpen

Algemeen

Altena ligt op ongeveer twee kilometer afstand van het dorp Peize en maakte tot 1998 deel uit van de gemeente Peize. Het heeft een paar honderd inwoners en ligt aan de doorgaande weg van Peize naar Lieveren. Onder het dorp Altena valt ook de buurtschap Boerlaan.  Altena heeft geen eigen postcode (het valt onder Peize) en er werd in het telefoon- en postcodeboek tot voor kort niet eens naar verwezen. Ook stond het op geen enkele wegwijzer, terwijl er wel een bebouwde kom is met plaatsnaamborden. Na de gemeentelijke herindeling in 1998 komt Altena op de kaart. 

Historie

Rond 1850 ontstond Altena als randveenontginning aan de rand van Peize, net als Boerlaan. De laatste en meest ingrijpende afgraving vond plaats in 1958, toen het grootste deel van het Bunnerveen verdwenen was.  Altena is een knusse, kleine buurtschap in de kop van Noord Drenthe.  In 1927 verrees een schooltje. Dit gaf de aanzet tot  de bouw van een rij karakteristieke vrijstaande en halfvrijstaande rode woninkjes eind jaren dertig. Deze liggen aan de Vijverstraat, genoemd naar het kleine vijvertje midden in het dorp aan het begin van de straat. Na de oorlog werd het dorp langs de wegen verder uitgebreid en in 1961 werd een houten dorpshuis geopend, elf jaar later is het vervangen door een stenen exemplaar. Vanaf eind jaren tachtig werd het dorp uitgebreid met het buurtje Tichelwerk (van tegelwerk, naar de productie van bakstenen). Op deze manier kan het dorpsschooltje in stand blijven. Na de herindeling gaan ook veel leerlingen uit het nabijgelegen Lieveren hier naar school.

Voorzieningen

Vanuit Altena zijn er fraaie fietspaden door de landerijen en bossen richting het Bunnerveen, Peize, Lieveren en Roden. U kunt wandelen in het kleine Tolnerbosch aan de zuidkant van Altena. Ook is er een eigen 'knapzakroute'. Altena heeft in het centrum een fraai dorpshuis waarin diverse verenigingen onderdak vinden en waarin allerlei activiteiten plaatsvinden.  

Bijzonderheden

De aanleg van een fietstunnel bij Peize biedt fietsers en voetgangers een veilige verbinding tussen Altena en Peize.