Artikel Preventie woninginbraak

Wist u dat?

 • ......90% van de inbraken een zogenaamde ‘gelegenheidsinbraak' is?
 • ......Een inbreker gemiddeld 30 seconden nodig heeft om binnen te komen?
 • ......U 50% van de inbraken met eenvoudige middelen kunt voorkomen?

Achtergrondinformatie

Woninginbraak 13 januari 2015
Het landelijk beeld is dat Inbraken zowel ’s nachts als overdag worden gepleegd. De voorkeur van daders is ’s nachts tussen één en vier uur. De keuze voor overdag heeft te maken met het feit dat het minder opvalt dan ’s nachts. Herhaald slachtofferschap is een verschijnsel dat voor komt bij woninginbraak. Voor slachtoffers van inbraken geldt dat 20% van deze slachtoffers in datzelfde jaar nog te maken krijgt met een tweede inbraak. Vrijstaande huizen en hoekwoningen zijn aantrekkelijke doelwitten voor inbrekers. Ook de aanwezigheid van cafés en bars en de nabijheid van andere inbraakgevoelige panden vormen risicofactoren. Voorts maken hoge heggen c.q. struiken om huizen heen het inbrekers gemakkelijk om zich aan het zicht te onttrekken, waardoor een woning een aantrekkelijk doelwit wordt.

Wat kunt u zelf doen?

Hoe langer de inbraak duurt, hoe hoger de pakkans. U kunt het inbrekers lastiger maken door de  tijd die ze nodig hebben om binnen te komen zo lang mogelijk te maken. Ook kiezen dieven de makkelijkste weg! U kunt zelf vele maatregelen nemen om de gelegenheid te beperken en daarmee de kans op een inbraak te verminderen. Er bestaat bijvoorbeeld een officieel keurmerk voor hang- en sluitwerk: het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Een PKVW-erkend beveiligingsbedrijf kan hierin adviseren.

Preventietips

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) gaat over preventieve maatregelen die u zelf kunt nemen om een woning, flatgebouw of wijk veiliger te maken. Hier zijn lang niet altijd kosten aan verbonden. Veilig wonen is vooral een kwestie van bewust wonen. Bekijk het overzicht met tips waaraan u moet denken als u gaat slapen, even of voor langere tijd van huis gaat.

Organisatorische maatregelen

 • Draai de sloten altijd in het nachtslot. Een deur die alleen op de knip staat, is met een creditcard of hard stuk plastic makkelijk open te maken.
 • Leg de sleutels uit het zicht, maar op een voor u en uw gezin makkelijk te vinden plaats.
 • Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Een inbreker kan anders een raam inslaan en zo de deur openen of binnenkomen via de methode van gaatjesboren.
 • Zorg dat bereikbare deuren en ramen niet achter bomen, schuttingen, schuurtjes of andere obstakels verscholen zijn. Op deze manier is er geen sociale controle mogelijk.
 • Gebruik de aanwezige buitenverlichting. Bijvoorbeeld een lamp met schemerschakelaar die automatisch aangaat zodra het donker wordt.
 • Zorg dat opklimmen onmogelijk is; zet ladders en vuilcontainers weg.
 • Nodig inbrekers niet uit! Plak nooit een briefje op de deur met ‘ben weg’ en gebruik uw sociale webpagina's niet om uw kennissen te laten weten dat u op vakantie bent.
 • Sommige inbrekers bekijken rouwadvertenties om er zo achter te komen of bewoners afwezig zijn. Zorg dat een vertrouwd iemand op uw woning past.
 • Laat als u ‘s avonds niet thuis bent binnen licht branden.

Sociale maatregelen

 • Door ook buitenshuis een beetje op te letten, vergroot u uw eigen veiligheid. Maak afspraken met uw buren om over en weer een oogje in het zeil te houden. Laat hen weten wanneer u weg bent en ‘bewaak’ elkaars woning.
 • Spreek elkaar aan op onveilig gedrag en bel bij onraad of verdachte situaties de politie.
 • Pas op voor de babbeltruc. Inbrekers kunnen aanbellen met een smoesje en zo uw huis binnenkomen. Wij raden u aan onbekende bezoekers altijd naar een identiteitsbewijs te vragen. Doe nooit zomaar open voor onbekenden. Wees gezond wantrouwig aan de deur!

Technische maatregelen

 • Zorg voor goedgekeurd hang en sluitwerk op ramen en (garage)deuren. Een slot dat voldoet aan de eisen herkent u aan het SKG-logo, 1, 2 of 3 sterren en het teken ®. Vraag hierover advies aan een PKVW-bedrijf.
 • U maakt uw woning veiliger door goede buitenlampen met een stevige armatuur te plaatsen. Ideaal zijn lampen die vanzelf aangaan als het donker wordt.
 • Er zijn verschillende mogelijkheden om erachter te komen wie er voor de deur staat voordat u de deur opent. Bijvoorbeeld door glas in of naast de deur.
 • Het beveiligen van uw woning heeft twee kanten. Inbrekers komen niet zo gemakkelijk binnen, maar u heeft soms meer tijd nodig voor u naar buiten kunt. In geval van brand kan dat gevaarlijk zijn. Bij het Politiekeurmerk horen daarom ook  brandveiligheidsmaatregelen

Bel altijd de politie als u iets niet vertrouwt!

Ziet u iets verdachts in uw omgeving? Noteer dan zoveel mogelijk details, zoals kenteken, merk en kleur van de auto, uiterlijke kenmerken en kleding van personen. Bij verdachte situaties kunt u bellen naar 112. Voor meldingen waarbij de komst van de politie niet direct noodzakelijk is, bel dan naar 0900-8844. Wilt u anoniem blijven? Bel dan naar 0800-7000.

Meer informatie over inbraakpreventie:

Artikelen:

Externe websites: