Artikel Buurt WhatsAppgroep als inbraakpreventie

Wat is een buurt WhatsAppgroep?

Een buurt WhatsAppgroep kan gebruikt worden om inbraken en andere misdrijven te voorkomen. In de buurt WhatsApp melden buurtbewoners elkaar verdachte situaties. Het doel is dat het aantal misdrijven daalt. Een buurt WhatsAppgroep is een initiatief van inwoners. Buurtbewoners organiseren het en voeren het uit. Elke WhatsApp groep heeft een beheerder die de groep in de gaten houdt en meldingen doorzet naar de politie. Een buurtbewoner (of een groep bewoners) moet dit regelen.

Hoe gebruikt u de buurt WhatsAppgroep?

In WhatsApp kunnen gebruikers elkaar onderling berichten versturen. Dit kan naar 1 persoon, maar ook naar een hele groep. In een WhatsApp groep zitten maximaal 256 personen. In de buurt WhatsApp gaat het over veiligheid. Die berichten kunnen gaan over: woninginbraken, woningovervallen, babbeltrucs en pogingen daartoe. Politie en gemeente geven advies hoe je een buurt WhatsAppgroep opricht.

SAAR methode

Het is belangrijk om de juiste volgorde aan te houden bij wat je doet. Om dit te onthouden is de afkorting SAAR bedacht. SAAR staat voor:

 • Signaleren = het opmerken van een verdachte situatie;
 • Alarmeren = 112 bellen om de politie te waarschuwen en te vertellen wat u heeft gezien;
 • Appen = het doorgeven van je waarneming aan de groepsleden;
 • Reageren = de verdachte persoon aanspreken of laten merken dat hij is gezien.

Tips voor afspraken met elkaar

 • Spreek onderling spelregels af.
  Bijvoorbeeld welke straten doen mee aan jouw buurt WhatsApp groep?
 • Zorg dat er een inwoner uit een aangrenzende buurt meedoet aan de groep. Hij of zij kan berichten uit jou buurt doorgeven aan zijn of haar buurt.
 • Wie belt politie bij een verdachte situatie?
  Spreek af dat een 1 persoon de politie via 1-1-2 belt. Als je belt, vertel dat je lid bent van de WhatsAppgroep en geef eventueel een signalement.
 • 1-1-2 al gebeld?
  Laat in een WhatsAppbericht aan elkaar weten dat je 1-1-2 hebt gebeld! Daarmee voorkom je een overvloed aan 1-1-2-meldingen. Bel opnieuw 1-1-2 als je meer informatie hebt zoals een vluchtroute of een aanvulling op het signalement.
 • Wat kan gemeld worden in de buurt WhatsApp?
  Maak duidelijke afspraken over wat er wel en niet gemeld wordt. Bijvoorbeeld dat er alleen zaken gemeld worden die direct betrekking hebben op verdachte situaties.

Wat kan wel en wat kan niet?

 • Politie en de gemeente zitten niet in WhatsApp groepen.
  Bij acute situaties bel je de politie via 1-1-2 en bij niet acute situaties 0900 8844.
 • Let op je eigen veiligheid!
  Probeer de plannen van de verdachte persoon te verstoren. Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico's.
 • Foto's van een verdacht persoon versturen. Dit mag alleen aan de deelnemers van de WhatsAppgroep voor het doorgeven van een signalement.

Hoe staat Noordenveld ervoor?

Op dit moment zijn er circa 25 WhatsApp groepen actief in de gemeente Noordenveld. Op de website www.wabp.nl kunt u zien of er bij u in de buurt een WhatsApp groep actief is en u desgewenst aanmelden voor een groep.

Buurt WhatsApp-verkeersbord

De beheerder van een WhatsAppgroep kan aan de gemeente vragen of zij een buurtpreventiebord wil plaatsen. Na plaatsing van een bord weet iedereen dat er een WhatsApp groep actief is in de buurt. De gemeente plaatst de buurtpreventieborden op invalswegen en hoofdwegen.

 

WhatsApp buurtpreventie