Artikel Willem Muste

Willem Muste
Een huwelijk is een feestelijk én een plechtig moment. Het 'ja' zeggen tegen je partner, in het bijzijn van getuigen, is iets unieks. Voor mij is het contact met het bruidspaar en het maken van een verrassend verhaal met gevoel voor verhoudingen en de nodige humor een prachtige uitdaging. Ik kan er zo aan bijdragen dat de huwelijksdag een feest én een mijlpaal is. Twee mensen die er samen wat van gaan maken. En af en toe terugdenken aan die dag, aan hun belofte. Ook als de zon even niet schijnt.

De toga benadrukt de officiële en plechtige kant. Je bent als huwelijksambtenaar duidelijk herkenbaar. Het hangt van het bruidspaar af hoeveel waarde ze daaraan hechten.
Dat geldt ook voor de locatie. Er zijn binnen de gemeentegrenzen veel mogelijkheden die ieder een eigen karakter hebben. Het belangrijkste is dat het bruidspaar de plek als passend en vertrouwd ervaart. Je moet er ook later met plezier aan terugdenken. Het gemeentehuis met z'n lange trap is statig, voornaam én gezellig, Mensinge geeft een mooie historische sfeer, net als Westervelde. In Veenhuizen zijn veel karakteristieke locaties en aan het Leekstermeer waan je je één met de natuur. Ik zie dat bruidsparen kiezen vanuit hun gevoel. Ze willen een locatie die dat weergeeft.

Het maken van een goed verhaal dat past bij het bruidspaar sluit aan bij mijn hobby schrijven (gedichten, verhalen, interviews, artikelen, verslagen, boekjes). Maar ik hou ook van knutselen en tuinieren, reizen, leuke dingen doen met onze kleinkinderen, lezen, wandelen, fietsen, naar de film gaan. Luisteren naar muziek. Gezellig met vrienden praten, eten en drinken.

Ik heb altijd gewerkt in het onderwijs. Als leraar, directeur en hoofdredacteur. Mijn werk in Groningen in het hbo was zo leuk, dat ik er nog geregeld iets doe. Het werk van huwelijksambtenaar sluit mooi aan op wat ik heb gedaan.
Het huwelijk vind ik een prachtige uitvinding. Alleen is maar alleen en twee weten meer dan een. Je kunt je aan elkaar ontwikkelen. Zo heb ik het zelf ervaren en daarom vind ik het fantastisch om een bijdrage te mogen leveren aan een huwelijk. Een huwelijksvoltrekking is iets heel speciaals en spannends. Daar kijk ik steeds naar uit.

Willem Muste