Artikel Veelgestelde vragen afval

Algemene vragen afval

Vragen over afval scheiden

Vragen over de afvalwijzer

Afvalcoach?

Heeft u tips of advies nodig over het sorteren van afval? Vraag de afvalcoach!

De afvalcoach kan u alles vertellen over afval inzamelen. Wilt u tips of advies over het sorteren van afval, zodat bijvoorbeeld uw restafvalcontainer niet overvol raakt? Onze afvalcoaches helpen u graag!
U kunt contact opnemen met de afvalcoach door te bellen naar uw gemeente (14 050) of het contactformulier invullen en een van onze afvalcoaches komt bij u langs!

 


Antwoorden algemene vragen

Wat gaat er (in hoofdlijnen) veranderen?

 • Het ophalen van het restafval binnen de gemeente Noordenveld wijzigt van 1 keer in de 2 weken naar 1 keer in de 4 weken (klik hier voor tips);
 • Het ophalen van de PMD (Plastic, Metalen en Drankenkartons) zakken gaat van 1 keer in de 4 weken, naar 1 keer in de 2 weken;
 • De PMD zakken kunnen alleen worden opgehaald bij de daarvoor bestemde distributiepunten;
 • De afvalwijzer krijgt u niet meer thuisgestuurd. Deze is alleen nog digitaal te raadplegen en te printen.

Waarom verandert het afvalbeleid?

In 2020 moet 75% van het huishoudelijk afval hergebruikt of gerecycled worden en het maximale aantal kilogram restafval op 100 kilogram komen per persoon per jaar. Dat heeft de landelijke overheid besloten. Een groot deel van het afval dat nu nog in de restafvalcontainer belandt bestaat namelijk uit herbruikbare en dus waardevolle grondstoffen zoals papier, GFT, plastic, glas en textiel.
Het scheidingspercentage in onze gemeente is nu nog geen 60%. Om dit percentage te verhogen, verandert het afvalbeleid in Noordenveld wat op 25 mei 2016 is vastgesteld door de gemeenteraad. Klik hier voor het volledige afvalbeleidsplan.

Wat levert het afval scheiden op?

Door afval samen goed te scheiden kunnen we energie besparen, het milieu verbeteren en meer afval hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten.

Waarom wordt de container voor restafval nog maar 1 keer in de 4 weken opgehaald?

Door het afval meer en beter gescheiden aan te bieden, kan veel afgedankt materiaal goed gebruikt worden voor nieuwe producten. Door goed te scheiden, krijg je meer PMD en minder restafval wat beter is voor ons milieu en dus voor de leefbaarheid.

Betaal ik nu ook minder afvalstoffenheffing?

Nee, de afvalstoffenheffing blijft gelijk. Er is namelijk een verschuiving in de dienstverlening. Het restafval wordt nu 1 keer in de 4 weken opgehaald en het PMD (Plastic, Metalen en Drankenkartons) 1 keer in de 2 weken.

Ik wil graag een papieren afvalkalender, waar kan ik deze krijgen?

U kunt de afvalkalender downloaden en printen via www.mijnafvalwijzer.nl. Indien u niet in de gelegenheid bent om de kalender zelf te printen, kunt u uw naasten vragen om dit voor u te doen of bellen met de gemeente via 14 050.
Tevens kunt u de app 'mijnafvalwijzer' downloaden waarop u uw ophaalmomenten ziet.

Gaat de (restafval)container niet stinken als ik er luiers en/of incontinentiemateriaal in gooi?

Als u de gebruikte luiers en incontinentiemateriaal verpakt in luierzakjes (te verkrijgen bij de supermarkt of drogist), voorkomt u stankoverlast. Ook bestaan er luiersystemen die volle luiers vacuüm verpakken om stank te vermijden.
Wanneer u (minimaal twee) kinderen heeft die nog luiers dragen of wanneer u last heeft van incontinentieproblemen, is het mogelijk een extra grijze container hiervoor te krijgen. Zie hiervoor de volgende vraag.

Kan ik een extra restafval container aanvragen voor luiers en/of incontinentiemateriaal?

Wanneer u (minimaal twee) kinderen heeft die nog luiers dragen of wanneer u last heeft van incontinentieproblemen, is het mogelijk een extra grijze container te krijgen. Neem hiervoor contact op met de afvalcoach door het contactformulier in te vullen of door te bellen naar 14 050 en onze afvalcoach komt bij u langs.

Wanneer u een extra grijze container aanvraagt voor incontinentiemateriaal, houdt er dan rekening mee dat u een medische verklaring nodig hebt.

Krijgen we nu ook een extra plastic container?

Vooralsnog niet.

 


Antwoorden afval scheiden

Wat mag er in de GFT container?

Loof, schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen, alle etenswaren (ook vis en vlees), snijbloemen en kamerplanten, eierschalen en doppen van pinda's en nootjes, koffiedik en koffiefilters, theezakjes en theebladeren, mest van huisdieren (behalve kattenbakvulling en zand), klein snoeiafval, resten van tuinplanten en kort gemaakte takken (geen zand).

Wat mag er in de PMD zak?

Plastic, zoals tasjes, zakken, flacons, boterkuipjes, plantenpotten, tubes, deksels, folies, metaal, zoals conservenblik, blikjes, metalen doppen, schroefdeksels, drankenkartons, zoals melk pakken, sappakken, drinkpakken, yoghurtpakken (knijp de kartons leeg en sluit de dop).
Let op: Zorg ervoor dat de verpakkingen leeg zijn, doppen en deksels mogen blijven zitten. Verpakkingen van gevaarlijk afval, zoals kitkokers, terpentineflessen en piepschuim mogen niet in de PMD zak.

De PMD zakken zijn gratis op te halen bij de onderstaande punten in de gemeente Noordenveld:

 • Norg: Brinkhof, Coop en Poiesz
 • Nieuw-Roden: Poiesz
 • Roden: Jumbo, Albert Heijn, gemeentehuis en brengstation
 • Peize: Plus
 • Een: MFA
 • Veenhuizen: Lokaal Verhaal

Wat mag er in de container voor restafval?

Restafval is het afval dat overblijft na het scheiden van het recyclebare afval, zoals luier- en incontinentiemateriaal, asbakresten, bakpapier, behang, bloemenvazen, vogelkooizaad etc.

Wat mag er in de papiercontainer?

Alles wat van papier en karton is, zoals kranten, tijdschriften, reclamedrukwerk.
Let op: Vervuilde kartons, zoals pizzadozen, mogen niet in de papiercontainer, maar horen in de restafvalcontainer. Drankenkartons die een plastic of aluminium laagje hebben, horen in de PMD zak.

Wat mag in de glascontainer?

Drankenflessen en verpakkingsglas, zoals potjes en flesjes waar eten in heeft gezeten; sap-, bier- en wijnflessen; cosmeticaflessen, zoals parfumflesjes, deodorantflesjes en medicijnpotjes.
Let op: Bovenstaande verpakkingen mogen vies en met deksel/dop in de glascontainer. Vlakglas (o.a. ruiten en spiegels), gelaagd en gehard glas (o.a. autoruiten en ovenschalen) horen niet in de glascontainer, dit glas kunt u naar het Brengstation brengen.

Wat mag in de textielzak?

Niet alleen afgedankte kleding, maar alles wat van textiel gemaakt is kunt u inleveren in de textielbak (kijk voor uw dichtstbijzijnde textielbak op www.reshare.nl). Het maakt niet uit of het heel of kapot is, wel moet het schoon zijn. Reshare haalt textiel op in de (recyclebare) zakken met een datum erop. Hierin kunt u overtollig textiel, kleding en schoenen aanbieden.

Wat moet naar het brengstation?

Grofvuil, zoals bouw- en sloopafval; afval in grote hoeveelheden, zoals tuinafval en afval van gebruiksgoederen als koelkasten, televisies en huishoudelijke apparaten; (Klein) Chemisch Afval (KCA), zoals batterijen, spaarlampen, lampenolie, medicijnen, verf, lak en accu's en gevaarlijk afval, zoals asbest.

Waar vind ik een overzicht waar welk soort afval in moet?

Download hier het PDF-bestand waar u een mooi overzicht krijgt van de afvalstromen en wat waar in moet.

 


Antwoorden afvalwijzer

Wat is de afvalwijzer?

In de AfvalWijzer vindt u uw persoonlijke afvalkalender en verschillende informatie over huishoudelijk afval. Zijn er wijzigingen of nieuwtjes met betrekking tot bijvoorbeeld het ophalen van afval, dan kunt u die hier ook lezen.

Waar vind ik de afvalwijzer?

Wij bieden de Wijzer op 4 verschillende manieren aan:

 • U kunt de Afvalapp downloaden:
  Afvalwijzer in App Store (iPhone)
  Afvalwijzer Google play (Android)
  Afvalwijzer Windows Store
 • U kunt de AfvalWijzer online raadplegen via www.mijnafvalwijzer.nl
 • U kunt de afvalwijzer als pdf downloaden op de online afvalwijzer en zelf printen.

Ik wil graag een papieren afvalkalender, waar kan ik deze krijgen?

U kunt de afvalkalender downloaden en printen via www.mijnafvalwijzer.nl. Indien u niet in de gelegenheid bent om de kalender zelf te printen, kunt u uw naasten vragen om dit voor u te doen of bellen met de gemeente via 14 050.
Tevens kunt u de app 'mijnafvalwijzer' downloaden waarop u uw ophaalmomenten ziet.

Ik heb de website bezocht, maar krijg de app niet gedownload op mijn Android device, hoe komt dit?

De app is te downloaden voor alle Android devices vanaf versie 2.3.3 en hoger. Wanneer uw smartphone aangeeft 'not compatible for this phone', ondersteunt het besturingssysteem van uw device de app niet.

 


Afvalcoach?

Heeft u tips of advies nodig over het sorteren van afval? Vraag het de afvalcoach!

De afvalcoach kan u alles vertellen over afval inzamelen. Wilt u tips of advies over het sorteren van afval, zodat bijvoorbeeld uw restafvalcontainer niet overvol raakt? Onze afvalcoach helpt u graag!
U kunt contact opnemen met de afvalcoach door te bellen naar uw gemeente (14 050) of het contactformulier invullen en onze afvalcoach komt bij u langs!

Afvalcoach