Artikel Veelgestelde vragen afval

Algemene vragen afval

Vragen over afval scheiden

Vragen over de afvalwijzer

Vragen over de afvalpas

Vragen over de afvalapp

 

Afvalcoach?

Heeft u tips of advies nodig over het sorteren van afval? Vraag de afvalcoach!

De afvalcoach kan u alles vertellen over afval inzamelen. Wilt u tips of advies over het sorteren van afval, zodat bijvoorbeeld uw restafvalcontainer niet overvol raakt? Onze afvalcoaches helpen u graag!
U kunt contact opnemen met de afvalcoach door het contactformulier in te vullen of te bellen naar de gemeente en een van onze afvalcoaches komt bij u langs!

 


Antwoorden algemene vragen

Wat gaat er (in hoofdlijnen) veranderen?

 • Het ophalen van het restafval binnen de gemeente Noordenveld wijzigt van 1 keer in de 2 weken naar 1 keer in de 4 weken (klik hier voor tips);
 • Het ophalen van de PMD (Plastic, Metalen en Drankenkartons) zakken gaat van 1 keer in de 4 weken, naar 1 keer in de 2 weken;
 • De PMD zakken kunnen alleen worden opgehaald bij de daarvoor bestemde distributiepunten;
 • De afvalwijzer krijgt u niet meer thuisgestuurd. Deze is alleen nog digitaal te raadplegen en te printen.

Waarom verandert het afvalbeleid?

In 2020 moet 75% van het huishoudelijk afval hergebruikt of gerecycled worden en het maximale aantal kilogram restafval op 100 kilogram komen per persoon per jaar. Dat heeft de landelijke overheid besloten. Een groot deel van het afval dat nu nog in de restafvalcontainer belandt bestaat namelijk uit herbruikbare en dus waardevolle grondstoffen zoals papier, GFT, plastic, glas en textiel.
Het scheidingspercentage in onze gemeente is nu nog geen 60%. Om dit percentage te verhogen, verandert het afvalbeleid in Noordenveld wat op 25 mei 2016 is vastgesteld door de gemeenteraad. Klik hier voor het volledige afvalbeleidsplan.

Wat levert het afval scheiden op?

Door afval samen goed te scheiden kunnen we energie besparen, het milieu verbeteren en meer afval hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten.

Waarom wordt de container voor restafval nog maar 1 keer in de 4 weken opgehaald?

Door het afval meer en beter gescheiden aan te bieden, kan veel afgedankt materiaal goed gebruikt worden voor nieuwe producten. Door goed te scheiden, krijg je meer PMD en minder restafval wat beter is voor ons milieu en dus voor de leefbaarheid.

Betaal ik nu ook minder afvalstoffenheffing?

Nee, de afvalstoffenheffing blijft gelijk. Er is namelijk een verschuiving in de dienstverlening. Het restafval wordt nu 1 keer in de 4 weken opgehaald en het PMD (Plastic, Metalen en Drankenkartons) 1 keer in de 2 weken.

Ik wil graag een papieren afvalkalender, waar kan ik deze krijgen?

U kunt de afvalkalender downloaden en printen via www.mijnafvalwijzer.nl. Indien u niet in de gelegenheid bent om de kalender zelf te printen, kunt u uw naasten vragen om dit voor u te doen of bellen met de gemeente via het algemene telefoonnummer van de gemeente.
Tevens kunt u de app 'mijnafvalwijzer' downloaden waarop u uw ophaalmomenten ziet.

Gaat de (restafval)container niet stinken als ik er luiers en/of incontinentiemateriaal in gooi?

Als u de gebruikte luiers en incontinentiemateriaal verpakt in luierzakjes (te verkrijgen bij de supermarkt of drogist), voorkomt u stankoverlast. Ook bestaan er luiersystemen die volle luiers vacuüm verpakken om stank te vermijden.
Wanneer u (minimaal twee) kinderen heeft die nog luiers dragen of wanneer u last heeft van incontinentieproblemen, is het mogelijk een extra grijze container hiervoor te krijgen. Zie hiervoor de volgende vraag.

Kan ik een extra restafval container aanvragen voor luiers en/of incontinentiemateriaal?

Wanneer u (minimaal twee) kinderen heeft die nog luiers dragen of wanneer u last heeft van incontinentieproblemen, is het mogelijk een extra grijze container te krijgen. Neem hiervoor contact op met de afvalcoach door het contactformulier in te vullen of door te bellen naar  het algemene telefoonnummer van de gemeente en onze afvalcoach komt bij u langs.

Wanneer u een extra grijze container aanvraagt voor incontinentiemateriaal, houdt er dan rekening mee dat u een medische verklaring nodig hebt.

Krijgen we nu ook een extra plastic container?

Vooralsnog niet.

 


Antwoorden afval scheiden

Wat mag er in de GFT container?

Loof, schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen, alle etenswaren (ook vis en vlees), snijbloemen en kamerplanten, eierschalen en doppen van pinda's en nootjes, koffiedik en koffiefilters, theezakjes en theebladeren, mest van huisdieren (behalve kattenbakvulling en zand), klein snoeiafval, resten van tuinplanten en kort gemaakte takken (geen zand).

Wat mag er in de PMD zak?

Plastic, zoals tasjes, zakken, flacons, boterkuipjes, plantenpotten, tubes, deksels, folies, metaal, zoals conservenblik, blikjes, metalen doppen, schroefdeksels, drankenkartons, zoals melk pakken, sappakken, drinkpakken, yoghurtpakken (knijp de kartons leeg en sluit de dop).
Let op: Zorg ervoor dat de verpakkingen leeg zijn, doppen en deksels mogen blijven zitten. Verpakkingen van gevaarlijk afval, zoals kitkokers, terpentineflessen en piepschuim mogen niet in de PMD zak.

De PMD zakken zijn gratis op te halen bij de onderstaande punten in de gemeente Noordenveld:

 • Norg: Brinkhof, Coop en Poiesz
 • Nieuw-Roden: Poiesz
 • Roden: Jumbo, Albert Heijn, gemeentehuis en brengstation
 • Peize: Plus
 • Een: MFA
 • Veenhuizen: Lokaal Verhaal

Wat mag er in de container voor restafval?

Restafval is het afval dat overblijft na het scheiden van het recyclebare afval, zoals luier- en incontinentiemateriaal, asbakresten, bakpapier, behang, bloemenvazen, vogelkooizaad etc.

Wat mag er in de papiercontainer?

Alles wat van papier en karton is, zoals kranten, tijdschriften, reclamedrukwerk.
Let op: Vervuilde kartons, zoals pizzadozen, mogen niet in de papiercontainer, maar horen in de restafvalcontainer. Drankenkartons die een plastic of aluminium laagje hebben, horen in de PMD zak.

Wat mag in de glascontainer?

Drankenflessen en verpakkingsglas, zoals potjes en flesjes waar eten in heeft gezeten; sap-, bier- en wijnflessen; cosmeticaflessen, zoals parfumflesjes, deodorantflesjes en medicijnpotjes.
Let op: Bovenstaande verpakkingen mogen vies en met deksel/dop in de glascontainer. Vlakglas (o.a. ruiten en spiegels), gelaagd en gehard glas (o.a. autoruiten en ovenschalen) horen niet in de glascontainer, dit glas kunt u naar het Brengstation brengen.

Wat mag in de textielzak?

Niet alleen afgedankte kleding, maar alles wat van textiel gemaakt is kunt u inleveren in de textielbak (kijk voor uw dichtstbijzijnde textielbak op www.reshare.nl). Het maakt niet uit of het heel of kapot is, wel moet het schoon zijn. Reshare haalt textiel op in de (recyclebare) zakken met een datum erop. Hierin kunt u overtollig textiel, kleding en schoenen aanbieden.

Wat moet naar het brengstation?

Grofvuil, zoals bouw- en sloopafval; afval in grote hoeveelheden, zoals tuinafval en afval van gebruiksgoederen als koelkasten, televisies en huishoudelijke apparaten; (Klein) Chemisch Afval (KCA), zoals batterijen, spaarlampen, lampenolie, medicijnen, verf, lak en accu's en gevaarlijk afval, zoals asbest.

Waar vind ik een overzicht waar welk soort afval in moet?

Download hier het PDF-bestand waar u een mooi overzicht krijgt van de afvalstromen en wat waar in moet.

 


Antwoorden afvalwijzer

Wat is de afvalwijzer?

In de AfvalWijzer vindt u uw persoonlijke afvalkalender en verschillende informatie over huishoudelijk afval. Zijn er wijzigingen of nieuwtjes met betrekking tot bijvoorbeeld het ophalen van afval, dan kunt u die hier ook lezen.

Waar vind ik de afvalwijzer?

Wij bieden de Wijzer op 4 verschillende manieren aan:

 • U kunt de Afvalapp downloaden:
  Afvalwijzer in App Store (iPhone)
  Afvalwijzer Google play (Android)
  Afvalwijzer Windows Store
 • U kunt de AfvalWijzer online raadplegen via www.mijnafvalwijzer.nl
 • U kunt de afvalwijzer als pdf downloaden op de online afvalwijzer en zelf printen.

Ik wil graag een papieren afvalkalender, waar kan ik deze krijgen?

U kunt de afvalkalender downloaden en printen via www.mijnafvalwijzer.nl. Indien u niet in de gelegenheid bent om de kalender zelf te printen, kunt u uw naasten vragen om dit voor u te doen of bellen met de gemeente via het algemene telefoonnummer van de gemeente.
Tevens kunt u de app 'mijnafvalwijzer' downloaden waarop u uw ophaalmomenten ziet.

Ik heb de website bezocht, maar krijg de app niet gedownload op mijn Android device, hoe komt dit?

De app is te downloaden voor alle Android devices vanaf versie 2.3.3 en hoger. Wanneer uw smartphone aangeeft 'not compatible for this phone', ondersteunt het besturingssysteem van uw device de app niet.

 


Vragen afvalpas

Gebruik

Wanneer krijg ik een afvalpas?

U krijgt een afvalpas wanneer u als gebruiker van het woonadres (object) bekend bent bij de afdeling belastingen van onze gemeente.

Ik ben verhuisd. in mijn nieuwe huis ligt geen afvalpas. Wat moet ik doen?

Neem allereerst contact op met de vorige bewoner en/of eventueel met de verhuurder. Heeft dat geen resultaat, vul dan het formulier Aanvragen afvalpas in, mail dan naar postbus@gemeentenoordenveld.nl of bel naar het algemene telefoonnummer van de gemeente .

De vorige bewoner heeft de afvalpas niet meer. Wat doe ik dan?

Neem contact op met de gemeente. Vul he formulier Aanvragen afvalpas op de website in, mail postbus@gemeentenoordenveld.nl of bel naar het algemene telefoonnummer van de gemeente

Hoe lang duurt het voordat ik de afvalpas ontvang?

Wanneer u een afvalpas heeft aangevraagd, duurt het een paar dagen voordat u een pas in uw brievenbus ontvangt.

Er liggen meerdere passen in de woning. Welke moet ik gebruiken?

Neem daarvoor contact op met de gemeente. We kunnen in ons registratiesysteem zien welke pas geldig is. Zo voorkomt u dat u met de verkeerde pas bij het Brengstation komt.

Hoe lang is de afvalpas geldig?

Er is geen einddatum voor het gebruik van de pas.

Moet ik voor de afvalpas betalen als ik deze verlies?

Ja. De kosten zijn € 12,70.

Heb ik nog elk jaar recht op de 1e 100 kg gratis?

Ja. Maar nu geldt de 100 kg per adres. Alleen, op 1 januari resetten wij de teller voor elk adres op 100 kg vrij.

Ik ben een nieuwe inwoner van buiten de gemeente. Ik heb nog geen gebruik gemaakt van de 100 kg gratis. Kan ik dan ook 100 kg gratis wegbrengen?

Wanneer u ingeschreven staat als nieuwe (hoofd)gebruiker dan resetten wij de 100 kg die gebruikt is door de vorige bewoner. Zo kunt u tijdens en/of na de verhuizing 100 kg gratis brengen naar het Brengstation.

Ik heb geen 100 kg gratis weggebracht. Kan ik dan in het volgend jaar 200 kg gratis brengen naar het Brengstation?

Nee. De 100 kg gratis is voor elk jaar afzonderlijk. Heeft u niets weggebracht, dan vervalt de 100 kg.

Ik wil graag als nieuwe bewoner weten hoeveel afval er nog gratis gebracht kan worden.

U kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente. In ons registratiesysteem is te achterhalen hoeveel afval er nog gratis gebracht kan worden.

Ik breng mijn afval naar een ondergrondse container. Kan ik met de nieuwe afvalpas de container openen?

Nee, dat kan niet.

Het is zaterdag. Ik wil mijn afval kwijt en de afvalpas is zoek, wat doe ik nu.

Zonder pas heeft u geen toegang tot het Brengstation. Uw aanvraag voor een nieuwe pas wordt op maandag verwerkt.

Mag ik voor iemand anders afval wegbrengen en op welke afvalpas moet dat dan?

Dat kan, u kunt de pas gebruiken die bij het adres hoort of u kunt uw eigen pas meenemen. Let wel, de 100 kg gratis wordt dan van de afvalpas afgeschreven die gebruikt wordt.

Als mijn afvalpas niet werkt, wat doe ik dan?

Als de pas niet meer werkt, dan kunt u bij de gemeente een nieuwe aanvragen. De niet werkende pas moet dan weer retour naar de gemeente.

Als mijn afvalpas niet werkt doordat het beschadigd is of stuk, moet ik dan kosten betalen?

Wanneer de afvalpas zo beschadigd is, zullen er kosten in rekening worden gebracht van € 12,70.

Kan ik als niet- inwoner een afvalpas aanvragen in verband met het leeghalen van een woning na overlijden?

Als het goed is, ligt er een pas in de woning. Is dit niet het geval neem dan even contact op met de gemeente. We zoeken dan een oplossing.

De woning wordt al enige tijd niet bewoond. Ik bracht afval naar het Brengstation en daar bleek dat de afvalpas die ik in de woning vond niet werkte. Wat moet ik nu doen?

De afvalpas die u in de woning vond, is misschien geblokkeerd omdat er in verband met omstandigheden voor een langere periode geen afvalstoffenheffing is/wordt betaald. Neem contact op met de gemeente.

Ik huur een kamer in uw gemeente en wil een afvalpas. Kan ik die krijgen?

Nee, dit moet u regelen met de verhuurder (eigenaar).

Ik huur een recreatiewoning en ben niet de eigenaar. Ik betaal dus geen afvalstoffenheffing. Wie krijgt de afvalpas?

De eigenaar van de recreatiewoning krijgt de afvalpas. Eigenaren betalen namelijk de afvalstoffenheffing . Wat de eigenaar met de pas doet (wel of niet in het verblijf) is zijn verantwoordelijkheid. Neem dus contact op met de eigenaar.

Brengstation

Waarom moet ik naast een pinpas ook een legitimatiebewijs meenemen naar het Brengstation?

Soms hebben wij uw gegevens nodig. U kunt uw rijbewijs gebruiken als legitimatiebewijs.

Ik ben bij het Brengstation geweest en het pasje deed het niet. Wat moet ik doen?

Vermoedelijk is uw pas geblokkeerd of beschadigd. Neem contact op met de gemeente.

Ik kom afval brengen maar ook voor iemand anders. Ik heb 1 aanhangwagen vol afval voor 2 afvalpasjes. Hoe wordt dit opgelost?

Dit kan niet worden opgelost. Bij de ingang vindt de weging van het afval op 1 pasje plaats. Bij het Brengstation kan de lading niet bij de ingangspoort gescheiden worden.

Mag ik lopend het afval op het Brengstation brengen?

Nee, in principe niet. Dit heeft te maken met de registratie. Dit gebeurt via het wegen van het afval op de weegbrug.

Wanneer kan ik terecht op het Brengstation?

U kunt terecht op maandag tot en met zaterdag van 9 uur tot 15.45 uur. Actuele openingstijden staan op de pagina met openingstijden of op mijnafvalwijzer.nl.

Voor bedrijven

Bij mijn bedrijf staat een gemeentelijke container. Ik heb geen pasje gekregen. Waarom niet?

Als bedrijf kunt u geen gebruik maken van het Brengstation.

Wat moet ik als bedrijf dan met mijn afval?

U dient hiervoor contact op te nemen met een particuliere afvalinzamelaar. Meer informatie vindt u in het digitaal loket.

 


Afvalapp

Ik krijg geen notificaties meer op mijn Android telefoon

Hier zijn verschillende oplossingen voor. Welke oplossing werkt hangt af van uw toestel en de Android-versie die u heeft. U kunt hier een pdf downloaden met oplossingen voor verschillende Android-versies en -telefoons.

 


Afvalcoach?

Heeft u tips of advies nodig over het sorteren van afval? Vraag het de afvalcoach!

De afvalcoach kan u alles vertellen over afval inzamelen. Wilt u tips of advies over het sorteren van afval, zodat bijvoorbeeld uw restafvalcontainer niet overvol raakt? Onze afvalcoach helpt u graag!
U kunt contact opnemen met de afvalcoach door te bellen naar uw gemeente (050 - 50 27 222) of het contactformulier invullen en onze afvalcoach komt bij u langs!

Afvalcoach