Artikel Tips bij afvalscheiding

Tips voor uw GFT container buiten

  • Zo voorkomt u dat afvalresten aankoeken. Plaats een oude krant of stro op de bodem van de kliko.
  • Bij de aanwezigheid van maden, kunt u een Klimop tak in uw container leggen. De klimop (Hedera) is giftig voor maden.
  • Verbeter de geur van uw Kliko met lavendel. Lavendel stoot ook maden af door de geur.
  • Gooi vlees of vis in een biologisch afbreekbare zak of verpak het in krantenpapier. Zo kunnen insecten geen eitjes leggen.
  • Zet uw kliko zo nu en dan eens een uurtje op een kier. Maden houden niet van zonlicht of droge warme plekken. Deze tip werkt beter met een klimoptak of met lavendel.

Hulpmiddelen bij het scheiden

Er zijn verschillende hulpmiddelen om afval te scheiden en het  makkelijk te houden voor ieder lid in huis. Zo koppelen kinderen bijvoorbeeld kleurgebruik snel aan voorwerpen en activiteiten. Hieronder ziet u een paar leuke voorbeelden.

Prullenbakken

Er zijn prullenbakken die al zijn ingericht om afval te scheiden, maar is ook een optie om meerdere kleine prullenbakken in verschillende kleuren te gebruiken. Uiteindelijk wordt het gewoon automatisme.

Kliko optie 1
Artikel: Tips bij afvalscheiding
Kliko optie 2
Artikel: Tips bij afvalscheiding
Kliko optie 3
Artikel: Tips bij afvalscheiding

Vuilniszakken

Heeft u al twee of meer vuilnisbakken in dezelfde kleur? Dan kunt u er ook voor kiezen om de vuilniszakken van kleur te voorzien. Hierdoor is het voor uw kinderen net even eenvoudiger om te onthouden waar bijvoorbeeld papier in moet.

Vuilniszakken
Artikel: Tips bij afvalscheiding

Afvaltassen

Er zijn tassen met allerlei kleuren en icoontjes waar afval in kan. Deze tassen vervullen twee rollen: Natuurlijk om afval te scheiden, maar ook kunt u deze tassen gemakkelijk mee nemen naar uw lokale supermarkt. Daar zijn vaak wijkcontainers waar u uw afval kwijt kunt. U heeft dan ook direct een lege tas om uw boodschappen in te doen.

Tassen afvalscheiding
Artikel: Tips bij afvalscheiding

Labels en stikkers

Heeft u al genoeg mantjes en prullenbakken, dan kunt u ervoor kiezen om uw voorwerpen te labelen. Bijvoorbeeld bij 2 mandjes in dezelfde kleur kunt u ervoor kiezen om een enkele blauw te labelen voor papier en de ander groen voor GFT. Deze methode is ook heel handig voor al ingebouwde prullenbakken in uw aanrecht of keukenkast.

Labels Afvalscheiden
Artikel: Tips bij afvalscheiding

Naast deze tips hebben we ook nog tips voor u op de afvalapp