Nieuwsbericht Leerlingenraad van ODBS de Eskampen pakt Schoon Belonen professioneel aan

Gepubliceerd op: 06 augustus 2019 16:05

Wat houdt het project Schoon Belonen voor jullie in?"

We moeten de omgeving rondom de school schoonhouden én we gaan bewust om met het scheiden van afval op school. Hiervoor krijgen we een beloning die we aan een doel mogen besteden, die de leerlingen op school zelf mogen kiezen. Dat is een nieuw speeltoestel geworden, voor
op het plein. Die komt nog dit jaar."

Hebben jullie iets speciaals bedacht om de proef te laten slagen?

"Omdat wij in de leerlingenraad zitten, hebben wij iets bedacht. We hebben een schema gemaakt waarop staat welke klas wanneer aan de beurt is voor een opruimactie. We gaan zelf aan de verschillende klassen vertellen wat en hoe ze het beste kunnen opruimen. Dit vertellen we dan heel
enthousiast, want als je iets leuk brengt, dan vinden de kinderen het ook leuk om te doen."

Doen de leraren ook mee?

"Nee, de kinderen op school gaan het zelf doen en brengen ook de opruimspullen mee."

Wat gebeurt er tijdens een opruimactie?

"Iedere week is een andere klas (groep 3 t/m 8) aan de beurt voor een opruimactie. De afval die de kinderen vinden, wordt door de leerlingen op het plein gescheiden en in de juiste container gedaan. Ook in de klassen staan verschillende bakken om je afval te scheiden en er is speciaal lesmateriaal in de klas hierover."

Vinden jullie afval scheiden niet ingewikkeld?

"Nee, wij vinden het niet moeilijk. Heel veel kinderen doen dit thuis ook al. Wij vinden het vooral erg leuk om mee te doen. "

Project Schoon Belonen

ODBS de Eskampen is een aantal maanden geleden, in samenwerking met de gemeente Noordenveld, het project 'Schoon Belonen' gestart, een collectief beloningssysteem dat scholen, sport- en/of buurtverenigingen motiveert om zich in te zetten voor een zwerfafvalvrije omgeving. De leerlingen pakken het project zeer professioneel op. Aan het woord zijn Sofie, Luka, Liese, Finette, Aron en Joost van de leerlingenraad.

Een groot compliment aan Sofie, Luka, Liese, Finette, Aron en Joost
van de leerlingenraad van ODBS de Eskampen!