Artikel Witgoedregeling

Wasmachine, gasfornuis of koelkast kapot?
Misschien komt u wel in aanmerking voor de Witgoedregeling

Wanneer u al drie jaar of langer van een inkomen op bijstandsniveau moet rondkomen dan is het vaak moeilijk om een onverwachte uitgave op te vangen als bijvoorbeeld uw wasmachine, gasfornuis of koelkast het plotseling begeeft.

Op grond van de zogenaamde witgoedregeling kunt u van de gemeente in een aantal gevallen een vergoeding krijgen in de vorm van een gift. Dit houdt dan in dat u de vergoeding niet terug hoeft te betalen!

Inkomen:

Om gebruik te kunnen maken van de regeling heeft u minstens 3 jaar een inkomen op bijstandsniveau. Dit hoeft niet altijd een bijstandsuitkering te zijn, het kan bijvoorbeeld ook een inkomen uit werk of een andere uitkering zijn.
Kijk hier voor de actuele normen.

Vermogen:

Uw vermogen (bijvoorbeeld spaargeld) is niet hoger dan € 12.240,00 voor een alleenstaande ouder/gezin of  € 6.120,00 voor een alleenstaande. Deze bedragen gelden per 1 januari 2019 en kunnen wijzigen. Kijk hier voor de actuele bedragen.

Zelfstandige huishouding:

U bent ouder dan 21 jaar en voert een zelfstandige huishouding.
De kosten: ( per 1 januari 2018)
De regeling is alleen van toepassing op de volgende producten:

  • Koelkast met vriesvak: vergoeding maximaal: € 419,00.
  • Gasfornuis: vergoeding maximaal: € 339,00.
  • Wasmachine: vergoeding maximaal: € 399,00.

Voor de prijzen hanteren wij de zogenaamde Nibudnormen, deze kunnen wijzigen waardoor de vergoeding ook wijzigt.

Noodzakelijk:

Het moet gaan om een noodzakelijke aanschaf, bijvoorbeeld omdat reparatie niet meer mogelijk is. Dit kan worden aangetoond met een verklaring van een reparateur. Wanneer het apparaat ouder is dan acht jaar, dan is de verklaring van de reparateur niet nodig. Verder moet het in alle gevallen gaan om vervanging.Voor genoemde apparaten wordt uitgegaan van een gemiddelde levensduur van acht jaar. Het te vervangen apparaat dient dus tenminste acht jaar oud te zijn.

Bewijs van aanschaf:

De aanvraag moet worden ingediend voor de aanschaf. Als bewijs van de aanschaf van het apparaat ontvangen wij graag het betalingsbewijs, anders kunnen wij niet overgaan tot vergoeding.
Wij vergoeden niet meer dan het normbedrag dat wij hierboven hebben genoemd.

Overige voorwaarden:

Er wordt vanuit gegaan dat een apparaat acht jaar gebruikt kan worden en dat in principe maar een keer in de acht jaar bijzondere bijstand om niet wordt verstrekt mits er ook aan de overige voorwaarden wordt voldaan.

Vragen:

Voor vragen of informatie kunt contact opnemen met de gemeente. 

Telefoon: 050 - 50 27 223

E-mail: soza@gemeentenoordenveld.nl