Artikel Inburgering

Op 1 januari 2013 is de gewijzigde Wet Inburgering in werking getreden. Bent u nieuwkomer en heeft u de verplichting om in te burgeren dan is het erg belangrijk of u uw verblijfsvergunning voor of na 1 januari 2013 heeft ontvangen.

Heeft u uw verblijfsvergunning ontvangen na 1 januari 2013?

Bent u nieuwkomer en heeft u uw verblijfsvergunning na 1 januari 2013  ontvangen, dan bent u zelf verantwoordelijk voor uw inburgering.
U hebt dan drie jaar de tijd om in te burgeren. Deze drie jaar is de zogenaamde inburgeringstermijn. Wanneer u eerst een alfabetiseringscursus gaat doen dan kan deze termijn met maximaal twee jaar worden verlengd.
In totaal heeft u dan maximaal vijf jaar om in te burgeren.
U kunt geld lenen voor een cursus of examen. U mag zelf weten bij welke instelling u de inburgering gaat doen zolang het maar is bij een erkende instelling met het keurmerk `blik op werk`.

U kunt geld lenen voor:

  • Alfabetiseringscursus
  • Inburgeringscursus
  • Inburgeringsexamen
  • NT2-opleiding
  • NT2-examen

Voor meer informatie kunt u terecht op inburgeren of op de website van DUO.

Heeft u uw verblijfsvergunning ontvangen voor 1 januari 2013?

Wanneer u een verblijfsvergunning heeft gekregen voor 1 januari 2013 dan valt u nog onder het zogenaamd overgangsrecht en biedt de gemeente u een inburgeringscursus aan.
Het bedrijf  ITOM verzorgt de inburgeringscursus voor de gemeente. Deze instelling verzorgt de inburgering. De lessen worden gegeven in Tolbert.