Artikel Recreatie & toerisme

De Kop van Drenthe ligt in het hart van de drie noordelijke provincies van Nederland. Op een steenworp afstand van Groningen en Assen. Niet ver van de Friese meren en het natuurgebied Drents-Friese Wold. De Kop van Drenthe is de perfecte plek voor een zorgeloos verblijf en eindeloze zwerftochten.

Recreatie fotostrook

In het noorden, grenzend aan Groningen, ligt het Leekstermeer. Ook in het noorden ligt het natuurgebied De Onlanden, waar open water, moeras en graslanden elkaar afwisselen. In het noordwesten, op de grens van Drenthe en Friesland: het Fochteloërveen. Het verre verleden is zichtbaar in de typische Drentse hunebedden, onder meer bij Steenbergen.

Klinkerweggetjes slingeren door de gemeente. Beekjes, bossen, zandverstuivingen, heidevelden, polders, brinkdorpjes en Saksische boerderijen wisselen elkaar af. In Veenhuizen een heel ander beeld: langs kaarsrechte wegen staan bomen en huizen strak in het gelid. Niet ver er vandaan de karakteristieke dorpjes Norg, Westervelde en Zuidvelde. Wat een contrast met rust en ruimte: de gezellige drukte in Groningen en Assen.