Artikel Musea

Er zijn zeven musea in de gemeente Noordenveld:


 Gevangenismuseum

Het Gevangenismuseum is gevestigd in Veenhuizen en laat de geschiedenis van de strafkolonie Veenhuizen zien.
Op 17 mei 2005 is het nieuwe Landelijk Gevangenis Museum geopend. Het hoofdthema is de geschiedenis van het straffen in Nederland, maar ook de historie van Veenhuizen heeft de speciale aandacht.

 


 Museum Havezate Mensinge

Havezate Mensinge is een havezate in Roden, die nog volledig is ingericht met het authentieke meubilair. Het is een van de meest boeiende landgoederen van Drenthe, omdat zowel de omgeving als ook het huis en interieur in goede staat bewaard zijn gebleven. De havezate is als museum opengesteld.  

 


 Museum Kinderwereld

Museum Kinderwereld is gevestigd in het monumentale 'Pietershuys', gelegen in het centrum van Roden. Het museum bezit een bijzondere collectie oud en antiek speelgoed van eind 1700 tot het begin van het 'plastictijdperk', kort na de Tweede Wereldoorlog.
Kinderen en volwassenen kunnen er niet alleen kijken, maar ook zelf spelen. Daarnaast worden er veel activiteiten georganiseerd, voornamelijk voor kinderen.

 


 Graanmuseum

In de koren- en oliemolen van Roderwolde is het Nederlands Graanmuseum gevestigd. In een ruimte in de molen is een kleine collectie te zien op het gebied van graanbewerking, streekantiek en curiositeiten. Het museum vormt een aardige aanvulling op een bezoek aan de molen.

 


 Kunstpaviljoen

In het weidse Drentse landschap vloeien kunst, architectuur en natuur samen in het Kunstpaviljoen, dat in 1999 speciaal voor deze locatie ontworpen is, met zijn weidse uitzicht; als huismuseum voor hedendaagse kunst en vormgeving. De bijzondere lichtinval en de hoge ruime vertrekken met doorkijkjes creëren een sfeer van rust en harmonie. Uitgangspunt bij de collectie is het ter discussie stellen van hedendaagse beeldconcepten.

 


Tafereel Scheepstra KabinetScheepstra's Kabinet

Het Scheepstra Kabinet is gevestigd in de Scheepstra school, Schoolstraat 1 in Roden . In het voorste lokaal is een schoolklas uit vroegere jaren (medio 1930) ingericht  met een eigentijdse expositie over  het leven en gedachtengoed van Hindericus Scheepstra, de in Roden geboren auteur van Ot en Sien, Pim en Mien, en Buurkinderen. We laten de ontwikkeling zien van het leesonderwijs in Nederland,  vanaf de boekjes van Ot en Sien tot de nieuwste digitale lesmethodes. Een bezoek aan het Scheepstra Kabinet is goed te combineren met de Ot en Sien  wandelroute of een bezoek aan het Landgoed Mensinge, het speelgoedmuseum Kinderwereld of de Catharinakerk.