Artikel Cultureel erfgoed

Karakteristiek huis in Veenhuizen
Noordenveld is rijk bedeeld op cultuurhistorisch gebied. In de gemeente is een groot aantal rijksmonumenten, in totaal zo'n 200. Veel daarvan bevinden zich in Veenhuizen, het unieke gevangenisdorp dat sinds 2011 op de voorlopige lijst staat van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Daarnaast zijn in de gemeente ook nog eens 37 provinciale monumenten.

Een overzicht van alle rijks- en provinciale monumenten in de gemeente vindt u op Wikipedia (met foto's). De provinciale monumenten staan op de website www.provincialemonumentendrenthe.nl.

De schitterende dorpjes Zuidvelde, Veenhuizen en Westervelde hebben de status van beschermd dorpsgezicht.

De hunebedden in Westervelde en Steenbergen en de Zwartendijksterschans in Een herinneren aan een ver verleden. Met de goed bewaard gebleven havezate Mensinge bij Roden heeft  Noordenveld ook een rijksbeschermd landgoed binnen de gemeentegrenzen. Mensinge heeft  nu een museale bestemming en laat met zijn complete inrichting zien hoe het leven was van de notabele families in Drenthe.

Wilt u meer lezen over de archeologie van Noordenveld dan biedt het achtergrondrapport bij de archeologische beleidsadvieskaart een mooi overzicht. U kunt het rapport inzien of downloaden via decentrale.regelgeving.overheid.nl

In de gemeente zijn vier molens bewaard gebleven, in Roderwolde, Peize en 2 in Norg. Vooral de olie- en korenmolen 'Woldzigt' uit Roderwolde is uniek. Het is de enige molen in Nederland, waar de molenaar zowel olie kan slaan als graan malen.

    

Een drietal historische verenigingen kent een groot ledenaantal en veel enthousiaste vrijwilligers. Zij doen onderzoek naar de historie van de omgeving en zorgen ervoor dat het erfgoed toegankelijk wordt voor iedereen.

Wilt u meer weten over de bewogen geschiedenis van wat nu de gemeente Noordenveld is, laat u dan meenemen in het spannende verhaal van de Canon van Noordenveld.