Artikel Over deze site

Visueel gehandicapten

Deze site is geschikt gemaakt voor visueel gehandicapten.
U kunt de letters van alle pagina’ s vergroten en verkleinen door gelijktijdig de Ctrl-toets van uw toetsenbord in te drukken en met het muiswiel van uw muis te draaien, of door in de browser de tekengrootte aan te passen.

Voorleesfunctie

Elke pagina van deze website heeft een voorleesfunctie. Hiermee kunt u de tekst op de pagina laten voorlezen.

Het voorlezen is op twee manieren te starten.

  • Klik op het plaatje van een luidspreker. Dit staat rechtsboven op elke pagina (naast het plaatje van een printer). Hiermee laat u de hele pagina voorlezen.
  • U kunt ook een deel van de pagina selecteren. Klik vervolgens op het luidsprekertje dat onderaan de geselecteerde tekst verschijnt. Zo wordt alleen de geselecteerde tekst voorgelezen.

De voorleesfunctie is vooral handig voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen, een leeshandicap, ouderen en zieken waarvan het gezichtsvermogen afneemt. Maar ook voor kinderen en voor mensen voor wie Nederlands niet de moedertaal is.

De voorleesfunctie werkt op een computer met geluid en een actuele browser (zie hieronder). U hoeft geen extra applicatie te installeren.

RSS

RSSMet RSS kan een gebruiker berichten op internet verzamelen en op een efficiënte manier organiseren. Websites die nieuwsberichten in RSS-formaat aanbieden geven dit aan met een speciale RSSknop. Deze staat op deze website in de footer van iedere pagina.

Wat kun je ermee?

RSS wordt vooral gebruikt bij weblogs, fora of nieuwssites om telkens op de hoogte te kunnen zijn van het laatste artikel/nieuws. Ook kunnen internetgebruikers met behulp van een RSS-lezer, een soort mini-browser, het laatste nieuws van favoriete websites direct en overzichtelijk lezen. Dat is erg handig als je niet de hele tekst maar alleen even snel de kopjes wilt bekijken.

Aangezien RSS vooral handig is om nieuws te volgen, kunt u zich het beste abonneren op de pagina bestuur en organisatie / nieuws / nieuwsberichten. Hier publiceren wij alle nieuwsberichten die op de website verschijnen.

Wat heb ik nodig?

U heeft een RSS lezer nodig. Deze zijn er in allerlei soorten en maten voor Windows, Mac en Linux. Deze lezers verzamelen kopij (de RSS-feed) en geven een overzicht van de berichten op het web. Daarnaast geven de meeste van deze programma's een seintje als er wijzigingen zijn in RSS-feed. Bekende RSS software programma's zijn:

  • Feedreader (Windows; gratis)
  • Google Reader (webgebaseerd; gratis)
  • RSSReader.nl (Windows; gratis)

Betaalde varianten zijn er natuurlijk ook. Aan u de keuze!

Twitter

De nieuwsberichten op de homepage komen automatisch in Twitter. Op de hoogte blijven via Twitter? Volg @Noordenveld.

Browser

Deze site werkt het best met de volgende programma's en instellingen:

  • Internet Explorer 7 en 8, Firefox 3.6, Safari 4 en Chrome 4.0. In andere browsers en/of afwijkende versienummers kan het voorkomen dat functionaliteiten missen.
  • Een schermresolutie van 1024 x 768.
  • Het is belangrijk dat uw browser Javascript ondersteunt. Verder kunt u het beste de standaard browserinstellingen gebruiken.

PDF

Op verschillende plaatsen in de site wordt gebruik gemaakt van het PDF formaat om documenten beschikbaar te stellen. Voor het bekijken van de PDF versie hebt u een pdf-reader nodig, zoals Adobe Acrobat Reader. Als u dit programma nog niet hebt geïnstalleerd, kunt u het gratis ophalen op de website van Adobe.

Digitaal hulpplein

Een reis boeken, een aanbieding vinden, contact houden met familie in het buitenland… internet maakt het allemaal een stuk makkelijker.
En voor sommige zaken kun je bijna niet meer zonder. Denk aan werk zoeken, bankzaken regelen en toeslagen aanvragen. Tegenwoordig wordt van je verwacht dat je overweg kunt met internet.
Wil je meer doen met internet én computers? Digitaal hulpplein wijst de weg!

Colofon

Advies en technische realisatie: GemeenteOplossingen.nl
Redactie: Gemeente Noordenveld