Nieuwsbericht Zomer!

Gepubliceerd op: 08 juni 2017 13:55

Reint-Jan Auwema 2017
Ik heb de zomer in mijn bol

Alle terrassen zijn weer vol
Het strand bezaait met mensen
Wat valt er nog te wensen
Voor mij begint nu echt de lol

Van een winterdepressie heb ik weinig last, maar in de zomer ben ik absoluut een blijer mens. En dat is echt niet doordat een wethouder het normaal gesproken iets rustiger heeft in de zomermaanden. Nee, er is meer, veel meer.

Allereerst is daar het wetenschappelijke bewijs dat zonlicht (meer specifiek: vitamine D) er voor zorgt dat we ons energieker voelen. En dat herken ik wel. Want ik:

 • heb zin om buiten te zijn
 • voel me heerlijk in korte broek en op slippers
 • zie mijn kinderen op de trampoline in plaats van op de IPad
 • 'peddel' uren op mijn racefiets door het Drentse land
 • dobber soms een beetje mee op een bootje van vrienden
 • zie 'mijn dorp' Norg bijna letterlijk ontwaken
 • geniet van de duizenden toeristen die zich verbazen over de schoonheid van- en gastvrijheid in Noordenveld
 • breng (soms misschien zelfs iets te) veel tijd door op heerlijke terrasjes
 • zal wel weer een paar keer verbranden (ja, onverstandig)
 • en verorber ook dit jaar weer vele softijsjes, Italiaanse bollen en een verdwaalde dame blanche

Maar de zomer brengt meer, zeker in Noordenveld. Het is de tijd waarin onze gemeente bol staat van evenementen en activiteiten. Niet normaal (vind ik) wat er allemaal gebeurt. Hoewel een gefundeerde onderbouwing ontbreekt, denk ik dat we ons echt onderscheiden van andere gemeenten. Misschien zijn we (naast bijvoorbeeld de diversiteit in natuur en cultuurhistorie) ook op dit gebied wel uniek.

Feest in Altena, Openluchtspel Roderwolde, Zomerfeesten Langelo, Peizermarkt, Feest4Daagse Norg, Pinksterkermis/markt Nietap, RadioNL, Veldslag om Norg, Zomerkampen in Roden en Norg, FeestPeest, Fiets4Daagse, Lus van Roden, Run van Roden, Concours Hippique Norg, Paardenshow Peize, Eventing Norg, tientallen wandel- en fietstochten, enzovoorts..

Een indrukwekkend lijstje, toch? In Nederland hebben we het steeds vaker over individualisering, participatiemaatschappij, leefbaarheid en meer van dit soort bulkbegrippen (of zo als een oud collega geregeld toeterde: 'die kunnen zo op de jeuklijst'). Ik ben de laatste die zal zeggen dat het allemaal vlekkeloos verloopt in Noordenveld, maar durf gerust te stellen dat de saamhorigheid en organisatiekracht ongekend is. Wij (de gemeente) spelen een bescheiden rol bij evenementen. Soms leveren we dranghekken en denken we mee over risico's en kansen, soms verstrekken we een subsidie, uiteraard verlenen we een vergunning en vaak komen we kijken. Maar eerst en vooral zijn het die honderden vrijwilligers die er voor zorgen dat deze evenementen staan als een huis. Evenementen die soms tot overlast leiden, maar die er wat mij betreft voor zorgen dat Noordenveld leeft!

Hoewel het altijd gevaarlijk is om onderscheid te maken, wil ik een aantal pareltjes nog specifiek benoemen. Daar gaan we.

 • Pauperparadijs (vanaf 15 juni), dit fantastische theaterspektakel keert (gelukkig!) terug naar Veenhuizen met circa 50 voorstellingen.
 • Samenloop voor Hoop (17 en 18 juni in Norg), 24 uur wandelen voor kankeronderzoek omlijst met een bomvol amusementsprogramma.
 • Roden Proeft (1 juli), een nieuw festival waar we met veel verwachting naar uitkijken. Proef dans, cultuur, muziek en natuurlijk eten en drinken.
 • Slag om Norg (2 juli), dit jaar weer een trede hoger op de UCI ranking. Naast de formatie van Roompot strijden diverse internationale ploegen om de eer in deze loodzware klassieker.

Noordenveld bruist de komende maanden van energie, met dank aan de zon en alle prachtige evenementen. Ik heb er ongelooflijk veel zin in en wens u alvast prachtige maanden toe.

Enne: die eerder genoemde vitamine D schijnt er ook voor te zorgen dat we sneller verliefd worden. Mooie bijkomstigheid, al zeg ik het zelf..

Een zonnige groet,

Reint-Jan Auwema

Nota Bene; excuses aan alle organisatoren die ik niet heb vermeld. U kwam niet als 1e bij me opborrelen, maar de waardering is er niet minder groot om.

Nota Bene; op de dag waarop de zomer eindigt, begint de Rodermarkt Feestweek. HET evenement van Noordenveld die tienduizenden mensen op de been brengt. Altijd een week lang genieten, zeker in korte broek en op slippers!