Nieuwsbericht Wethouder zijn; leuk en afwisselend!

Gepubliceerd op: 11 april 2017 09:35

Wethouder zijn betekent ook veel afwisselende bijeenkomsten

Henk Kosters
Al bijna 3 jaar ben ik al weer wethouder in onze mooie gemeente Noordenveld. En het is eigenlijk nog steeds zoals in het begin: het is veel, het is interessant, het is meestal leuk en het is divers. Ja, als wethouder heb je een afwisselend bestaan. Natuurlijk zijn er je vaste "agenda-punten" zoals de vergaderingen van College, Raadscommissie en Raad. Maar ook veel boeiende bijeenkomsten daarnaast zoals afgelopen week.

Nieuwe inwoners

Zo was er onlangs de bijeenkomst met nieuwe inwoners. De gemeente nodigt jaarlijks alle nieuwe inwoners uit die dat afgelopen jaar in Noordenveld zijn komen wonen. Meer dan honderd kwamen er deze keer op af. Volgens goed gebruik werden zij ook deze keer door ons als College persoonlijk welkom geheten. Daarna konden ze kiezen om kennis te maken met 1 van de pareltjes op de brink in Roden. Zo splitste de groep zich in kleine groepjes die vervolgens gingen naar de Havezate Mensinge, Kindermuseum, Scheepstrakabinet of de Catharinakerk gingen. En allen eindigen dan weer in het gemeentehuis voor de afsluiting met een drankje. Ik vond het mooi om te horen dat iedereen blij is dat ze in onze gemeente zijn gaan wonen!

Afval

In Emmen was ik op een symposium met boeiende sprekers over afval en afvalscheiding. Dat blijft een boeiend onderwerp. Aan de ene kant omdat het ons allemaal aangaat, want afvalscheiding begint immers bij iedereen in de keuken. Aan de andere kant omdat er nog heel veel te doen is om grote delen van ons afval te kunnen hergebruiken en het dan overblijvende restafval echt terug te brengen. Het symposium was goed om mijn kennis te vergroten, mijn collega's te spreken die allemaal min of meer met dezelfde vraagstukken bezig zijn en de feiten en fabels over afval te kunnen onderscheiden. Goed om te zien dat we het in Noordenveld nog niet zo slecht doen!

Roden door de ogen van studenten

Zoals bekend werken we aan een visie voor Roden. Een aantal studenten van Rijksuniversiteit in Groningen heeft dat als studieopdracht ook gedaan. Zij presenteerden hun visie op de toekomst van Roden afgelopen donderdag in het gemeentehuis. Prachtig om te zien hoe deze jonge studenten met een frisse blik en vreemde ogen naar Roden kijken. Ze deden suggesties variërend van hele praktische zaken en geweldige eyeopeners tot hoge ambities met forse ingrepen. Deel van hun ideeën komen vast terug in de uiteindelijke visie. Een inspirerende bijeenkomst!

Herdenking oorlogshelden

Vrijdag de herdenking van het drama dat zich in april 1945 aan de Koelenweg voltrok. Een aantal Franse parachutisten landden toen in die omgeving om het gebied de vrijheid terug te geven die de Duitsers hadden ingenomen. Een aantal van hen sneuvelde daar echter in een vuurgevecht. De herdenking vond plaats in aanwezigheid van onder andere 2 Franse veteranen en een groep kinderen van de Elsakker te Westervelde. Ik mocht daar als loco-burgemeester enige woorden spreken in het Frans. Goed om stil te staan bij die helden van toen ongeveer 20 jaar oud (!) die hun leven waagden voor de vrijheid van Nederland!

G-voetbal

En tot slot zaterdag in Roden bij de voetbalclub ONR, waar de burgemeester een nieuw logo onthulde voor het G-voetbal. Bedoeling is een kunstgrasveld te realiseren speciaal voor dit team. En natuurlijk speelden zij een wedstrijd tegen een combi-team van gemeente en ondernemers uit Roden. Veel enthousiasme voor het goede doel!

Kortom: naast het "reguliere" werk mag ik ook deelnemen aan veel boeiende en indrukwekkende bijeenkomsten.