Nieuwsbericht Wekie's Week

Gepubliceerd op: 27 september 2016 10:00

Wethouders, wat doen die eigenlijk?

Alex Wekema
Een vraag die ik regelmatig krijg van mensen, wat houdt het allemaal in en wat doe je nu precies. Mijn antwoord: besluiten nemen, is dan vaak echt wel te kort door de bocht. Dus neem ik u nu mee in zomaar een werkweek van een wethouder van de gemeente Noordenveld.

Maandag

Veel overleggen met ambtenaren over allerlei onderwerpen. Vaak ter voorbereiding op de dinsdag (collegevergadering), maar ook over actuele onderwerpen.

Dinsdag

Elke dinsdag vergadert het college. Dit keer o.a. over de begroting voor volgend jaar. En dat was niet makkelijk. Voor volgend jaar en ook het jaar daarna hebben we nog een tekort, daarna wordt het allemaal beter. We besluiten om niet extra te bezuinigen, maar eenmalig vanuit de reserve het tekort op te lossen. Begin november neemt de gemeenteraad het definitieve besluit.

Woensdag

Ik start met een overleg met de GGD. Namens de gemeente zit ik in het Algemeen bestuur. Daarna naar Groningen voor de crematie van Kor de Wagt; collega- wethouder uit Grootegast, een warm sociaal mens. Vanavond raadsvergadering. Geen onderwerpen voor mij op de agenda, maar wel de terugkeer van Karin Kiemel in de raad. Mooi moment met veel familie op de tribune. Om 23.00 uur gaan we naar huis.

Donderdag

Eerst overleg van de Vereniging Drentse Gemeenten (VDG), met de portefeuillehouders onderwijs/cultuur. Ook de gedeputeerde is aanwezig. Vooral het verschuiven van middelen van de kleine 9 gemeenten naar de 3 grotere gemeente in Drenthe zorgde voor wat onrust. Echter de staten van Drenthe staken hier een stokje voor door een motie in te dienen, waardoor ook de kleinere gemeenten weer gecompenseerd werden. Blij mee, want het betekent dat we geen € 50.000,= verliezen! Daarna werden de resultaten gepresenteerd van de Drentse Monitor voor Cultuureducatie met kwaliteit. Trots op ons convenant met het onderwijs, de resultaten van Cultuur Educatie Noordenveld laten zien dat we het goed doen. Op naar Veenhuizen. In Esserheem een re-integratie markt voor gedetineerden. Indrukwekkend. Daarna om half vier naar het Gevangenismuseum. Bestuursvergadering van de Intergemeentelijke Sociale Dienst. Via huis om 21.30 naar de Pompstee. Als geboren en getogen Roner begon het natuurlijk al te kriebelen, de Ronermarkt gaat beginnen. Vanavond een informeel samenzijn met o.a. Volksvermaken, Jaarbeurs, Zakenkring, de kermis en nog veel meer. Om 24.00 naar huis want morgen weer vroeg op pad.

Vrijdag

Naar Dalfsen dit keer. Overleg met mijn collega daar over hun aanpak met betrekking tot de WSW. Dalfsen werkt! Goeie tips gekregen die we gebruiken in het onderzoek naar de toekomst van Novatec. Daarna snel terug naar Roden voor een interview met De Krant. Onderwerp Mensinge en het besluit om alsnog geen extra middelen beschikbaar te stellen. Dan snel naar huis, omkleden en jaaaaaaa, we gaan beginnen. Opening van de Jaarbeurs van het Noorden. Wat een gezelligheid en wat een sfeer. Onze burgemeester en gemeentesecretaris kijken hun ogen uit. Onvoorstelbaar wat hier gebeurt.

Zaterdag

Vanaf het dakterras van het Wapen om Drenthe bekijken we de parade. Gedeputeerde Cees Bijl is eregast. Een fantastische parade gezien onder tropische omstandigheden. Wat hebben al die vrijwilligers weer wat neer gezet. Roden stroomt vol, 50.000 bezoekers horen we. De avondparade is misschien stiekem nog wel mooier vanwege de uitgekiende verlichting en het effect bij de invallende duisternis is super.

Zondag

11.00 uur dienst in de stand van de gemeente. Vanaf half vier gezellig met vrienden genoten!

Maandag

En toen was het alweer maandag. Morgen is de Rodermarktdag. Vandaag dus collegevergadering. Vanavond voetballen op de velden van ONR voor het goede doel. En dan zit deze eerste Wekie's Week er al weer op!