Nieuwsbericht Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid

Gepubliceerd op: 09 mei 2017 14:05

Klaas Smid 2017
Afgelopen woensdag was ik aanwezig bij de herdenking bij het monument aan de Bonhagen in Norg. Het monument is door de leerlingen van basisschool de Hekakker geadopteerd uit respect voor de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Ter nagedachtenis van deze slachtoffers zongen de leerlingen het lied van Marco Borsato, Speeltuin, over wat de oorlog met een kind doet. "Door kapotgeschoten straten, zonder vader, zonder land, loop je hulpeloos verlaten aan je moeders warme hand". Met ook het refrein van hoop: "Morgen zal het vrede zijn. Zal de zon je strelen. Zal de wereld weer een speeltuin zijn. En kan je rustig spelen".

De herdenking op 4 mei vormt een belangrijke traditie die in ere gehouden moet worden. Uit respect voor de slachtoffers en voor hen die in zware tijden grote moed toonden. Voor hen die met grote opoffering zorgden voor onze vrijheid.
Van de generatie die de Tweede Wereldoorlog zelf heeft meegemaakt zijn steeds minder mensen nog in leven. Daarom is het belangrijk dat we de verhalen blijven vertellen aan jongere generaties.
vanuit het besef dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is of zoals verzetsman van Randwijk het verwoordde: "Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht".

Bij de herdenkingsbijeenkomst 's avonds in Roden waren er bijdragen van de leerlingen van de Ronerborg met gedichten, een presentatie van hun project en een prachtig gezongen lied. Daarnaast waren de jongeren van de Scouting aanwezig bij de kranslegging van het monument op het kerkhof. Hier eindigde ook de stille tocht.
Op deze manier werd in Noordenveld de zwaar bevochten vrijheid doorgegeven door de jeugd. Een woord van dank is op zijn plaats voor de vele vrijwilligers die deze herdenkingen in onze gemeente organiseren.

 

Klaas Smid