Nieuwsbericht Toen was geluk heel gewoon

Gepubliceerd op: 10 oktober 2017 09:00

Jos Huizinga
Het zit blijkbaar in de lucht. Opeens heeft iedereen het over geluk. Op een bijeenkomst in Norg over Ouderen en Sport kwam het ook ter sprake. Een huisarts uit Amsterdam vertelde ons een verhaal dat iedereen aan het denken zette.

Belangrijke factor

Iedereen heeft het over gezondheid en veel sporten want dan leef je langer is een gangbare mening. Wat blijkt nu aldus de huisarts, geluk is een veel belangrijker factor in het leven dan fanatiek aan sport doen. Het komt er dus kort gezegd op neer dat mensen die gelukkig zijn langer leven. De vraag is dus niet: hoe staat het met je gezondheid maar ben je gelukkig.

Geluksroute

Vorige week behandelde het programma Nieuwsuur ook het thema geluk. De gemeente Schagen heeft zelfs een wethouder die geluk in zijn portefeuille heeft. Hij had een bijzonder verhaal en vertelde zelfs dat ze een ambtenaar geluk hebben! Momenteel was ze bezig met het uitzetten van een route door de gemeente langs plekjes waar de inwoners weer gelukkig van zouden worden. Ja, kom er maar op.

Geluksindex

Een wat schetst mijn verbazing, krijg ik zojuist een uitnodiging onder ogen - aan mij gericht als wethouder financiën - dat ik word uitgenodigd voor een VNG congres Gemeente financiën met als thema: Geluk! Er bestaat zelfs een atlas voor gemeenten met een gemeentelijke geluksindex. De gemeentelijke geluksindex geeft aan welk deel van de bevolking van de gemeente gelukkig. Dus naast andere beleidsdoelen zou het de ambitie van gemeenten kunnen zijn om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk inwoners gelukkig zijn.

Sturen op geluk?

Ik heb wel iets met geluk. Ik prijs me gelukkig dat ik wethouder mag zijn in deze mooie gemeente. Bij alles wat we als gemeenteraad of college zouden besluiten moet dan de hamvraag zijn: wie maken we hiermee gelukkig? Politieke partijen zijn nu druk bezig verkiezingsprogramma's te schrijven. Ik ben benieuwd of ik de term geluk in een van de programma's tegenkom. Gaan we straks sturen op geluk in plaats van op solide financiën. Als we geluk voorop stellen wat verandert er dan in onze relatie met het bedrijfsleven, overheid en samenleving. Kortom: het draait niet om geld maar om geluk. Het zou zo maar een slogan kunnen zijn van een volgend collegeprogramma! Er was een tijd toen geluk heel gewoon was!