Nieuwsbericht Te Vreden

Gepubliceerd op: 07 maart 2017 11:10

Henk Kosters


Wij Nederlanders (en dus ook Noordenvelders) hebben het in vergelijking met heel veel andere landen zo slecht nog niet. Sterker nog , op heel veel gebieden is het hier goed geregeld. Natuurlijk is dit een algemene opmerking en is er altijd wat te verbeteren. En er zijn ook genoeg voorbeelden van mensen waar het echt beter kan. Bijvoorbeeld mensen die in armoede leven, die tobben met gezondheid, die sociaal-maatschappelijk niet mee kunnen komen, enz, enz.
Toch kunnen wij met z'n allen ook lekker klagen. Over van alles en nog wat. Over grote dingen, kleine dingen, over de buren, onze collega's, partner, voetbalclub, de overheid, enz.

Opvoeding

Onlangs kwam ik een bericht tegen van iemand die schreef dat hij zich als tevreden Nederlander steeds eenzamer voelde. Ik moest toen meteen aan mijn ouders denken. Die hebben mijn broers en zussen en mij opgevoed met de slogan:

overal waar TE voor staat is niet goed behalve........... TE VREDEN.

Dat is als puber geen lekkere, maar later toch echt wel een mooie uitspraak en nog mooiere gedachte erachter. Tevreden zijn met wat je hebt en vandaar uit redeneren..... Ik heb geprobeerd dat mee te nemen in mijn leven en ook geprobeerd mijn kinderen dat gedachtegoed mee te geven.

Tevreden

Natuurlijk is dat niet altijd eenvoudig. Het is wel gemakkelijker als je ook een beetje positief bent ingesteld en optimistisch bent. Bekende uitspraak in dit verband is dat een optimist even vaak gelijk heeft dan een pessimist, maar wel meer plezier in het leven heeft....
Het heeft (en doet het nog steeds) mij geholpen om te kijken naar wat er wel is in plaats van te focussen op wat er niet is. Om stil te staan bij jezelf, je gezin, je omgeving, je werk, enz. En even de tijd te nemen om de dingen te benoemen die er gewoon zijn! Dat wil niet zeggen dat je geen resultaten wilt of geen wensen hebt, maar je begint anders.
"Ja, jij hebt gemakkelijk praten" hoor ik dan. Ja, dat is misschien voor een deel ook zo, maar ik ben er van overtuigd dat het ook kan helpen als er geen sprake is van "makkelijk praten".......