Nieuwsbericht Over de begrotingsdans en (vooral) het onderhoud van onze wegen en het groen

Gepubliceerd op: 08 november 2016 15:55

Reint Jan Auwema
Gisteravond heeft de raad van de Gemeente Noordenveld de begroting voor 2017 vastgesteld. Een heuglijk moment in het politieke jaar. Maar soms ook een, in mijn ogen, ietwat stroperig ritueel. Niet alleen de 5 uur durende vergadering, maar ook het hele proces van voorbereidingen, beschouwingen, schriftelijke vraag- en antwoord rondes sla ik soms met enige verbazing gade. Ik zou er een blog aan kunnen wijden. Maar dat doe ik niet. Niet alleen omdat het waarschijnlijk niet de meest boeiende kost is, maar zeker ook omdat ik onderdeel uitmaak van het proces en ook niet direct de sleutel in handen heb om het te veranderen (laat staan: verbeteren..). Maar het blijft een uitdaging om er voor te zorgen dat het een begroting wordt van ons allemaal, waarbij de behandeling plaatsvindt in een bomvolle Pompstee in plaats van een matig bezette raadszaal.

Wat misschien wel interessant is, is om een paar puntjes te benoemen waarover gisteravond rond 23:30 een besluit is gevallen. Er is bijvoorbeeld geld vrijgemaakt voor de aanpak van de Esweg tussen Nieuw-Roden en Roderesch, de verbetering van de omgeving rondom het busstation in Peize en de realisatie voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Zonder uitzondering mooie projecten die we in 2017 vol enthousiasme gaan oppakken.

Iets wat ik graag met u deel, zijn onze intenties om het beheer van de openbare ruimte structureel te verbeteren. Ook daarvoor heeft de Raad (gelukkig!) extra middelen beschikbaar gesteld. Gewoon, omdat het niet alleen u, maar zeker ons heel erg bezighoudt. Met elkaar willen we er alles aan doen om de overlast van vallende bladeren, scheef liggende stoeptegels, te lang gras en ongewenst onkruid tot een minimum te beperken. Sterker nog: het zou toch prachtig zijn dat u en zeker ook onze gasten comfortabel door onze gemeente kunnen reizen, onderweg genietend van het vele groen. Het begint met ambitie, toch?

Bij mijn volgende blog is het einde van 2016 alweer nabij. Geen idee wat er dan weer bij me opborrelt, maar het zal waarschijnlijk geen zware kost zijn. Lijkt me niet passend in een feestmaand!

 

Reint-Jan Auwema