Nieuwsbericht Hoe een klein dorp of club heel groot kan zijn

Gepubliceerd op: 22 juni 2017 12:40

Henk Kosters 2017
De afgelopen maanden heb ik het in openbaar al verschillende keren genoemd: in onze gemeente wordt echt heel, heel veel georganiseerd! Bedenk zelf maar eens hoeveel activiteiten, bijeenkomsten en evenementen, er alleen al zijn in deze periode. Veel van deze evenementen worden georganiseerd door verenigingen als Volksvermaken, sportverenigingen, dorpsbelangen, buurtverenigingen, enz. En daar achter zitten enorme groepen vrijwilligers. Vaak is het doel van deze activiteiten plezier en vermaak en tegelijk is dit positief voor de leefbaarheid, verbinding, saamhorigheid, enz.
En denk ook eens aan al die vrijwilligers die actief zijn voor goede doelen. Denk bijvoorbeeld aan het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk en aan degenen die voor goede doelen collecteren.
De afgelopen weken was ik gedeeltelijk aanwezig bij twee evenementen die ik hier in het bijzonder wil noemen. Uiteraard zonder andere initiatieven tekort te doen.

24uurs actie voor KIKA door vv Peize

Bij de voetbalvereniging Peize was er al een paar jaar het idee 'iets' te doen voor een goed doel en dat te koppelen aan de jaarlijkse familiedag ter afsluiting van het seizoen. Dat idee blijft slechts een idee als er niet een groepje op staat, die dat idee tot uitvoering wil brengen. Die er de schouders onder wil zetten, er tijd en energie in wil stoppen en het geheel wil organiseren. Uiteraard weer met hulp van vele vrijwilligers. Dat groepje ìs opgestaan en het werd een geweldige 24uurs actie! Mede dankzij inzet van velen, acties van de jeugd, verkoop van spullen, sponsoren, gratis optredens, 's nachts voetballen, je met eieren laten bekogelen, enz.
Als wethouder mocht ik de opbrengst, de cheque met maar liefst 11.000 euro overhandigen aan de vertegenwoordiger van de Stichting Kinderen Kankervrij (KIKA). Natuurlijk heb ik daar zelf maar een zeer, zeer bescheiden rol in gehad. Maar trots op de club, het dorp, de organisatie, de vrijwilligers en tegelijk met een groot compliment aan hen allen!

Samenloop voor Hoop in Norg

Ook deze veel grotere 24 uurs actie voor KWF-kankerbestrijding was het afgelopen weekend een succes. Ongeveer 50 teams/groepen met in totaal meer dan 1200 (!) deelnemers gingen 1 uur of meer in estafette vorm wandelen of hardlopen.

Zelf liep ik daar 's ochtends heel vroeg. Mensen van de organisatie liepen met kleine oogjes rond, maar wilden 24 uur aanwezig zijn. Er waren eigenaren van kramen/tenten die nog lagen te pitten, er waren er ook die juist uit hun slaapzak stapten en er was al een aantal 'gewoon' bezig hun waar te verkopen voor het goede doel.

Na 24 uur lopen, verkopen, optreden kon de opbrengst bekend worden gemaakt: maar liefst 76.000 euro en misschien nog wel oplopend tot 85.000 euro!
Ook hier mijn grote waardering voor de organisatie en eveneens een groot compliment voor alle deelnemers, teams, eregasten, sponsoren, artiesten en scholen!

Twee voorbeelden waarin een relatief klein dorp (of club) heel groot kan zijn!

Henk Kosters