Nieuwsbericht Het zijn de mensen die er toe doen!

Gepubliceerd op: 04 april 2017 10:45

Bijzondere ontmoetingen

Klaas Smid 2016
Met deze weblog probeer ik een inkijkje te geven in de ontmoetingen als burgemeester met inwoners uit onze gemeente. Iedere week tref ik mensen met een verhaal dat de moeite waard is en mensen die actief zijn met een activiteit die belangrijk is voor onze gemeenschap.
Aan de 15 jarige Lennard Schuiling uit Veenhuizen mocht ik de Zilveren Medaille der Maatschappij tot redding van drenkelingen uitreiken. Hij redde een mevrouw uit haar auto nadat deze in de Norgervaart terecht was gekomen. Lennard twijfelde geen moment toen hij zag dat een auto te water was geraakt. Een jonge held in onze gemeente en tevens een voorbeeld voor heldhaftig en kordaat optreden.

Decorbouwers en verkiezingen

Henk Bathoorn was meer dan 50 jaar actief voor de toneelvereniging Roderwolde als decorbouwer en grimeur. Terecht werd hij door de vereniging daarvoor geëerd met een mooie oorkonde, die ik als onderdeel van een echte toneelsketch mocht opspelden. De rondgang langs de stembureaus toonde weer eens de inzet van de leden om alles in goede banen te leiden. De veelheid aan partijen en kandidaten bij de Tweede Kamerverkiezingen, de gelukkig hoge opkomst en de gevraagde zorgvuldigheid leidden tot veel werk, maar samen met onze medewerkers werd met hun inzet alles in goede banen geleid.

Potentiële raadsleden

De leerlingen van de plusklas van de Eskampen en 't Spectrum uit Peize kwamen op bezoek voor een gastles over het reilen en zeilen van de gemeente. Onze jonge inwoners hadden zich goed voorbereid en stelden vragen over het werk van de gemeenteraad, de wethouders en de burgemeester. Ze wilden alles weten over de gemeentelijke financiën en hoe met het milieu rekening wordt gehouden. Volgens mij ontmoette ik een aantal potentiële raadsleden voor de toekomst. De leerlingen van basisschool de Schans in Een leverden een actieve bijdrage aan de Nationale Boomplantdag. Vol enthousiasme werd de basis gelegd voor een mooie, groene invulling van het schoolplein. Wethouder Kosters wist op aanstekelijke wijze de aandacht van de kinderen te krijgen door het bevrijden van de wormen en de leerlingen gaven vervolgens de wormen alle ruimte om in het verse zand te krioelen.

Afscheid persoonlijke TomTom

De bezoeken aan de echtparen die een huwelijksjubileum vieren betekenen niet alleen heerlijke gebakjes, maar ook interessante verhalen over het verleden. Prachtig om te zien hoe inwoners op hoge leeftijd nog samen kunnen genieten. Bij de meeste van deze jubilea word ik trouw vergezeld door de Noordenveldse media, die terecht aandacht besteden aan deze inwoners. Geert Douwes gaat die werkzaamheden beëindigen en vooral in het begin van mijn burgemeesterschap was Geert ook mijn persoonlijke TomTom. Bovendien kende Geert heel veel mensen in Noordenveld. Het zal even wennen zijn zonder Geert deze bezoeken te doen.

Hollandse pot

Vorig jaar bezocht ik mevrouw Ensing uit Westervelde als 100 jarige. Nu kon ik haar een bloemetje brengen voor haar 101 e verjaardag. Nog steeds iedere dag haar eigen "Hollandse potje" kokend, voor haar geen "moderne fratsen". Het enige in vergelijking met vorig jaar dat veranderd was vertelde ze me was dat ze niet zelf meer de kippen slachtte. We spraken af elkaar volgend jaar weer te treffen.

Energieke ondernemers

De opening van het nieuwe Klimbos in Veenhuizen laat zien dat jonge, energieke ondernemers als Maaike Linschoten en Duncan Stavers een prachtige toevoeging aan het aanbod van activiteiten in Veenhuizen hebben gerealiseerd. Zowel voor kinderen als avontuurlijk ingestelden.

Het zijn de mensen die er toe doen

In een gemeente zijn het de mensen die er toe doen. Als burgemeester ervaar je dat bij alle werkzaamheden. De combinatie van alle contacten naast alle vergaderingen en overleggen die natuurlijk ook van groot belang zijn voor het wel en wee in de gemeente, maakt het burgemeesterschap zo boeiend.

Klaas Smid