Nieuwsbericht Een Ballonnetje oplaten

Gepubliceerd op: 24 oktober 2017 14:10


Ik zit in een heerlijk nazomer zonnetje om mijn blog te schrijven. Ook al is het morgen Zuidlaardermarkt, wij zeggen hier natuurlijk: "Het is Ronermark weer". En wat was het weer een geweldige week. Mooi weer, geweldige activiteiten, veel mensen op de been en een super gezellige sfeer. Mooi man. Maar toch nog even terug naar die Ronermarkt week. Ik wil een ballonnetje oplaten. Want het zit me niet helemaal lekker. Lees maar even: ben benieuwd naar uw reacties en meningen. Maak ik me te druk of juist niet. Een ballonnetje oplaten dus. Het verhaal van BALLON!

Ik raakte voor het eerst in aanraking met ballon op Ronermarkt vrijdag. Ballon, ik vertel zo wat het is, kwam ik tegen tijdens de Ronermarkt. Fris € 2, = Ballon € 3, = werd er buiten op straat verkocht. "Ballon" vroeg ik? Ja, de jeugd is er gek op werd mij verteld. Dat bleek ook want een klant diende zich al meteen aan. Zo'n grote professionele slagroom spuit werd gepakt en een gewone huis tuin en keuken feestballon werd gevuld met het gas wat er in zat. Het was niet de eerste ballon die de jongeman nam kon ik zien, maar dat terzijde. Ik vroeg waarom dat verkocht werd zo op straat. "Omdat de jeugd het wil", was het antwoord. Ik vroeg nogmaals waarom. Waarom verkoop je iets wat niet goed is? Geen antwoord rijker en licht gefrustreerd, besloot ik maar om naar huis te gaan. En dat kwam niet alleen doordat ik geen broodje meer nam want daarvoor kwam ik eigenlijk. Daar had ik toch geen zin meer in.

De volgende ochtend, nog voor de parade aan, het internet doorzocht. En ja, het mag gewoon verkocht worden. Het is overal te krijgen. Er zijn zelfs speciale websites om het spul te kopen, het ligt in winkels. Vreemd, vind ik. De jeugd mag steeds later aan de alcohol en sigaretten en dit spul is zo overal vrij verkrijgbaar. Ik raakte het deze Ronermarkt niet kwijt. Ik zag jongelui best wel raar gedrag vertonen na gebruik van ballon. Ik hoorde later van ouders dat kinderen wel een aantal dagen hoofdpijn hadden. Kortom genoeg redenen om eens verder op onderzoek te gaan.

Zo stuitte ik op een factsheet van het Trimbos instituut. Het Trimbos doet onderzoek naar verslaving. Het lezen van deze factsheet maakte me niet echt vrolijker. Zo las ik dat de gebruiker in een kortdurende sterke roes raakt, dat die maximaal 5 minuten duurt en er een vervorming van werkelijkheid in beeld en geluid optreed, wat zowel euforie als onrust of angst geeft. Ik lees verder: "Niet gebruikers zien een andere kant: gebruikers kunnen zich in hun ballontrip verliezen en sluiten zich af van hun omgeving". Ook is hun gedrag vaak niet echt sfeer verhogend. In de factsheet staan verder een heleboel schadelijke effecten, wilt u meer lezen ga naar de site van het Trimbos instituut.

Ik wil in deze blog ook niet als een moraalridder overkomen. Echt niet. Ik heb gerookt en drink nog steeds graag een pilsje of wijntje. Maar wat ik gewoon niet begrijp in dit land; Als we niet willen dat jongeren voor de 18 jaar alcohol drinken of roken, waarom we het dan wel prima vinden dat ze een ballonnetje met lachgas nemen. Of twee of drie? Ik begrijp dat echt niet. We weten niet eens wat het effect van gebruik op langere termijn is. Een product wat niet gemaakt is voor directe consumptie. Dat vinden we goed en mag gewoon. Dat vind ik gek. Sterker nog, een besluit van het Europese hof maakt dat het recreatief gebruik van lachgas sinds 1 juli 2016 onder de warenwet valt. Voor die tijd werd recreatief gebruik van lachgas via de geneesmiddelenwet tegen gegaan. Onbegrijpelijk wat mij betreft.

Ballonnetje oplaten

Wat vindt u eigenlijk? Gewoon het gebruik van lachgas op straat, in het uitgaansleven, bij de voetbalclub en op de schoolpleinen toestaan? Het mag wettelijk gewoon maar zelf ben ik er wel uit: ik vind het helemaal niks. Het kan volgens mij niet goed zijn dat je korte tijd een zuurstoftekort hebt. Want dat doet lachgas. Dat kan niet goed zijn. Lijkt mij in ieder geval.

In Nederland mag je alcohol gebruiken vanaf 18 jaar. Waarom is dat: "omdat alcohol de ontwikkeling van een aantal delen van de hersenen verstoort" lees ik. En dan wel toestaan dat lachgas gewoon overal verkocht en gebruikt mag worden? Hoe krom is dat!!! Ik zie een 'Zondag met Lubach-je' aankomen. Want als hij de sleepwet in het referendum kan krijgen, moet het toch ook mogelijk zijn om een ballonnetje op te laten? Kan iedereen er wat van vinden. Het 'ballonnen-referendum'. Raadgevend, dat dan weer wel. Het blijft mij bezig houden en ik zal me er in blijven verdiepen. Maar ik ben benieuwd en nieuwsgierig wat u, als lezer van mijn blog, ervan vindt. Via postbus@gemeentenoordenveld.nl, onder vermelding van 'Blog Alex', kunt u uw mening met mij delen.

Het ballonnetje heb ik opgelaten: wat vindt u van ballon?