Nieuwsbericht De droom van Hans

Gepubliceerd op: 23 januari 2017 15:25

Klaas Smid 2016
Ruim 11 jaar geleden opperde Hans van der Laan het idee om Veenhuizen te nomineren voor de Werelderfgoedstatus. Dat leek heel ver weg en een leuk idee, maar realistisch?

Nominatiedossier 20 januari aangeboden

Vorige week was het echter zover. Bij de Unesco in Parijs mocht ik deel uitmaken van een Nederlands/ Vlaamse delegatie die officieel het, zoals dat heet, nominatiedossier kon aanbieden. Na vele jaren hard werken en voorbereiden was het idee van Hans werkelijkheid geworden. De koloniën Frederiksoord, Wilhelminaoord, Veenhuizen, Ommerschans, Merksplas en Wortel presenteren zich op het wereldtoneel van Unesco Werelderfgoed. Gesteund door de Nederlandse en Belgische regering. Als burgemeester heb ik het als een dankbare en eervolle taak ervaren om een prachtige erfenis van mijn illustere voorganger in Parijs te brengen.

Indiening met theatraal randje

De indiening gebeurde niet alleen met toespraken. Dragan Bakema, Margreet Boersbroek en zangeres Lavalu van de cast van het Pauperparadijs zorgden voor een kort, maar indrukwekkend optreden. Dat gaf de indiening een bijzonder karakter.
Het eerste sociale experiment in onze Nederlandse geschiedenis vond in de Koloniën plaats. Een experiment dat niet gelukt is en ook zijn donkere kanten had. De voorstelling van het Pauperparadijs laat dat op overtuigende wijze zien. Maar het had wel de intentie om mensen een beter bestaan te geven. Om een einde te maken aan armoede en een uitzichtloos bestaan.

2018: het jaar van de waarheid

In de zomer van 2018 moet duidelijk worden of de Koloniën van Weldadigheid inderdaad tot Werelderfgoed worden aangewezen. Het zou een mooie impuls zijn voor het benadrukken van het bijzondere karakter en de geschiedenis van Veenhuizen.

Living landscape

Een Werelderfgoed moet tegelijk een 'living landscape' zijn, waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd kan worden. Voor die opgave blijven we staan. Gezamenlijk met de inwoners, ondernemers en agrariërs in het gebied. Het behoud van de gevangenissen zal nog veel inspanning vragen. Dat geldt eveneens voor een duurzaam behoud van de schitterende monumentale gebouwen in Veenhuizen. De Werelderfgoedstatus kan ons daarbij ondersteunen.
Hans van der Laan mag trots zijn op zijn jarenlange inspanningen of zoals onze Vlaamse partners zeggen: fier!
Klaas Smid