Nieuwsbericht Riolering verstopt?

Gepubliceerd op: 18 oktober 2017 13:45

De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het hoofdrioolstelsel. De eigenaar (en/of verhuurder) van een woning of bouwwerk is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de riolering op zijn eigen terrein tot aan de erfgrens. Dit is inclusief de aansluiting op het hoofdrioolstelsel. De kosten voor het verhelpen van een verstopping in het deel van de eigenaar is ook voor rekening van de eigenaar. Het is daarom van groot belang om vooraf te bepalen waar de verstopping zit.

Wie betaalt wat?

Let op: wanneer u een bedrijf inschakelt om het verstoppingsprobleem in de riolering van de gemeente op te lossen (en de gemeente niet in de gelegenheid stelt om dit zelf te doen), zijn de kosten hiervoor voor uw eigen rekening. Schakel dus ten alle tijde de gemeente in, om extra kosten te voorkomen.

Op eigen terrein of niet?

Hoe ziet u of de oorzaak van de verstopping van het riool op uw eigen terrein ligt of daarbuiten?
Op de erfgrens ligt een erfscheidingsputje. Is uw riolering verstopt, dan moet u deze put zelf opgraven en openmaken. De gemeente heeft in de meeste gevallen een schetsje met informatie over de plaats van deze put . U kunt dit opvragen via het gemeentelijk contactcentrum.

Erfscheidingsput geopend

Als u de put heeft geopend, dan is het belangrijk of er water in de put staat. Er zijn 2 mogelijkheden:

1. De put is gevuld met water.
De oorzaak van de verstopping ligt hoogstwaarschijnlijk in het deel van de gemeente. U kunt contact opnemen met de gemeente. Zij onderneemt binnen een werkdag actie. Hier zijn voor u geen kosten aan verbonden.

2. De put is leeg.
De oorzaak van de verstopping ligt hoogstwaarschijnlijk op uw terrein. De gemeente is niet aansprakelijk voor de verstopping. U moet zelf zorgen voor het ontstoppen van het riool. U kunt daarvoor eventueel een bedrijf inschakelen, maar de kosten zijn voor uw rekening.