Nieuwsbericht Nieuwkomers ondertekenen Participatieverklaring op weg naar inburgering

Gepubliceerd op: 17 december 2019 11:35

Acht nieuwe inwoners van Noordenveld (statushouders) uit Syrië, Somalië en Iran ondertekenen hun Participatieverklaring. Dit is een belangrijke stap op weg naar hun inburgering.

Kennismaken met de Nederlandse kernwaarden

Wethouder Westendorp: "Ik maak graag ruimte in mijn agenda om hierbij aanwezig te zijn. De ondertekening is toch een plechtig moment voor de mensen en een belangrijke stap om mee te doen in de lokale samenleving van Noordenveld. Deze nieuwkomers hebben namelijk de afgelopen weken via workshops kennis gemaakt met de vier kernwaarden die wij in Nederland belangrijk vinden. Het gaat om de waarden: vrijheid, gelijkheid, solidariteit en participatie (meedoen). Aan het eind van de laatste workshop op 18 december wordt tevens de verklaring ondertekend."

Over de Participatieverklaring

Iedereen die van buiten de EU in Nederland komt wonen moet een Inburgeringsexamen doen. Je mag pas deelnemen aan dit examen wanneer je een zogenoemde Participatieverklaring hebt ondertekend. Hiermee verklaar je dat je kennis hebt genomen van de kernwaarden, maar ook dat je deze respecteert. De gemeente is verantwoordelijk voor het aanbieden van een Participatieverklaringstraject. In Noordenveld doet de gemeente dit in samenwerking met Vluchtelingenwerk.

Kennismaking met omgeving en lokale arbeidsmarkt

Wethouder Westendorp: "Naast de Participatieverklaring is het belangrijk dat onze nieuwe inwoners hun omgeving en de lokale arbeidsmarkt in de praktijk leren kennen. Hiervoor bieden we de programma's GO! Noordenveld en ViP (Vluchtelingen investeren in Participatie) aan. Ook hierin werken we nauw samen met Vluchtelingenwerk. Ik ben daarom blij dat Vluchtelingenwerk in Roden blijft en volgend jaar onderdeel wordt van het maatschappelijk verzamelgebouw aan de Ceintuurbaan Noord."