Nieuwsbericht Herplanting Koningslinde bij Havezathe Mensinge

Gepubliceerd op: 28 november 2017 14:50

De Koningslinde die in het kroningsjaar 2013 bij de Havezate is geplant, is door de natte omstandigheden niet goed aangeslagen en is dood gegaan. Deze linde werd op 27 april 2013 geplant door burgemeester Hans van der Laan ter gelegenheid van de inhuldiging van Z.K.H. Willem- Alexander tot Koning. Het planten van een Koningslinde is een oude traditie die altijd wordt uitgevoerd ter ere van een nieuwe koning(in).

De vorige koningslinde is afgestorven door de te natte groeiomstandigheden. De locatie is een prachtige plek. En andere nieuw aangeplante linden rondom de gracht slaan wel goed aan. Daarom is er bij de locatie van de afgestorven linde al 2 m3 bomengrond als plantgat verbetering toegepast. Om te zorgen dat de waterhuishouding ook op orde komt is er een drainagebuis in een lus om de plantplaats gegraven die afwatert op de gracht. De nieuwe linde zal ook hoger worden geplant en aangezien de boom qua sapstroom stil staat op dit moment om zich voor te bereiden op de aankomende winter zijn de natte omstandigheden nog niet ernstig voor de vitaliteit van de boom.
Als de sapstroom in het voorjaar weer op gang komt zal de drainage ook goed zijn werk doen en de groeiomstandigheden vele malen beter zijn. Als de boom een goed wortelgestel ontwikkelt zorgt deze zelf voor een goede waterhuishouding.

Op donderdag 30 november wordt een nieuwe linde geplant door twee 'nieuwe bestuurders': de huidige burgemeester van Noordenveld, burgemeester Klaas Smid en de nieuwe voorzitter van de Oranje Stichting Roden, de heer Bernard Klaver. De feestelijke ceremonie vindt plaats om 15.00 uur bij de Mensinge.