Nieuwsbericht Gratis compost en Bokashi

Gepubliceerd op: 19 maart 2019 16:45

Compostdag 2019
De gemeente doet op zaterdag 30 maart 2019 weer mee met de Landelijke Compostdag. Inwoners van de gemeente Noordenveld kunnen op die dag gratis compost en Bokashi ophalen op drie verschillende locaties. Met deze actie wil de gemeente haar inwoners bedanken voor het goed gescheiden aanbieden van groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Hiermee krijgt u uw GFT, verwerkt door Orgaworld BV te Drachten, weer terug, maar dan in de vorm van een nuttig kringloopproduct met een positieve bijdrage aan het milieu.

Goed voor milieu en portemonnee

Compost is een echt kringloopproduct en houdt CO2 vast in de bodem. Door het gebruik van compost helpt u dus mee in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Dat is duurzaam. Daarnaast is compost een voordelige manier voor het verwerken van gft- en groenafval.

Goed voor de tuin

Compost is perfect voor gebruik in de tuin. Deze natuurlijke bodemverbeteraar voedt de bodem en stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze. Ook verbetert compost de structuur van de bodem en zorgt het voor een goede waterhuishouding. Zo ontstaat er een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten.

Wat is Bokashi?

Bokashi is het Japanse woord voor goed gefermenteerd groen afval. Vanaf dit jaar heeft de gemeente Noordenveld 500 ton blad omgezet tot zogeheten 'bladbokashi'. Het groenafval neemt hiermee af en wordt circulair hergebruikt als bodemverbeteraar op de brinken, onder laanbeplanting en in beplantingsvakken. Tijdens de landelijke compostdag op 30 maart wordt naast compost voor het eerst in de gemeente ook bladbokashi aan de inwoners aangeboden.

Locaties voor gratis compost en Bokashi

De gratis compost is op zaterdag 30 maart 2019 van 8.00 tot 15.00 uur te verkrijgen op de volgende drie locaties:
• De Aanleg 4 te Peize;
• De Eenerstraat 69 te Norg;
• Ekkelkamp te Roden.

Vergeet niet uw afvalpas mee te nemen!

Let op:

Wie belang heeft bij de compost moet deze wel zelf met een meegebrachte schep in een meegebrachte zak scheppen of op de meegebrachte aanhangwagen laden. Wij raden u aan er op tijd bij te zijn. De gratis compostactie is eenmalig en daarbij geldt op= op.