Nieuwsbericht Genomineerde Ondernemersprijs in Beeld

Gepubliceerd op: 17 juli 2018 09:25

Hoorn Asperges
Op voordracht van de Commissie van Aanbeveling, heeft het college van burgemeester en wethouders vier bijzondere bedrijven uit de gemeente Noordenveld genomineerd. Vanuit de aspecten werkgelegenheid, innovatie en maatschappelijke betrokkenheid hebben de ondernemers mooie prestaties laten zien. Elke week komt één van de genomineerden in beeld op de gemeentepagina. Deze week is dat:

Hoorn asperges

Hoorn Asperges is een bedrijf van Hermen en Jacolien Hoorn uit Huis ter Heide. Op de aspergeboerderij worden sinds 1992 asperges geteeld. Herman en Jacolien hebben het bedrijf in 2012 overgenomen en zo deze unieke teelt doorgezet. Met veel passie telen ze heerlijke asperges op het bedrijf vlakbij Veenhuizen en verkopen deze tijdens het seizoen in de winkel en de meerdere verkooppunten. Zo leveren ze erg veel asperges aan de lokale horeca. De Drentse asperges op de menukaart in restaurants, komen dus ook veelal uit het land van Herman en Jacolien.

Innovatief

De laatste jaren hebben Herman en Jacolien veel geïnvesteerd in de teelt en het bedrijf omgevormd tot een moderne aspergeboerderij. Zo is er bij de boerderij een winkel waar ze in het aspergeseizoen verse producten verkopen zoals; asperges in alle verschillende klassen, heerlijke wijn voor bij de asperges, bijpassende sauzen, verschillende ham en zalm en nog veel meer (lokale) producten. Er zijn er in ieder geval genoeg ingrediënten voor een heerlijke maaltijd vol gezonde producten uit de streek. De wens is er ook om wellicht een keer uit te breiden in het assortiment met aardappelen en mais.

Techniek

Als moderne onderneming loopt Hoorn Asperges voorop in het gebruik van techniek. Om al in het vroege voorjaar asperges te kunnen oogsten, is een aspergeveld aangelegd naast de biovergister van Swart Tynaarlo. Deze installatie produceert naast groene stroom ook restwarmte. Door deze warmte door het veld te leiden kan vier tot zes weken eerder asperges worden geoogst. Een slimme thermometer helpt om de temperaturen in de gaten te houden. Zo kan beter worden ingespeeld op het weer en gestuurd op kwaliteit. Ook is zo beter in te schatten welke oogst kan worden verwacht. Hoorn asperges probeert zo biologisch verantwoord mogelijk te werken.

Maatschappelijk betrokken

Buiten het telen van de asperges, geeft aspergeboer Herman Hoorn ook rondleidingen in het veld om te kijken hoe een asperge groeit, wordt geoogst en vervolgens wordt verwerkt tot een panklaar product. Daarnaast wordt veelvuldig de samenwerking gezocht met collega ondernemers in de regio en Veenhuizen in het bijzonder. Ook vindt men het belangrijk medewerkers met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven.