Nieuwsbericht Eerste van zestien nieuwe laadpalen geplaatst in Roden

Gepubliceerd op: 17 december 2019 14:55

Laadpaal maakt onderdeel uit van 1000-laadpalen project in Groningen en Friesland

Elektrische auto's dragen bij aan een schone lucht, minder uitstoot van CO2 en minder geluidsoverlast. Omdat er steeds meer elektrische auto's bij komen, kunnen bezitters van een elektrische auto een aanvraag doen voor het plaatsen van een laadpaal in de openbare ruimte. Dit alles rondom het 1000-laadpalen project in Groningen en Drenthe. Inmiddels is de eerste openbare laadpaal uit dit project, met twee laadpunten, in de gemeente Noordenveld geplaatst aan de Cloese in Roden.

Energie van de lokale coöperatie

De laadpalen in dit project dragen bij aan de overgang naar meer gebruik van duurzame energie omdat de elektriciteit voor honderd procent afkomstig is uit zon en wind. Bijzonder aan dit project is dat elektrische rijders vanaf eind 2019 hun eigen energieleverancier kunnen kiezen. Via slimme technologie in de laadpalen kan elke energieleverancier stroom leveren aan zijn klanten via eigen laadpassen. Daarmee krijgen elektrische rijders de mogelijkheid stroom te gebruiken die is opgewekt door de lokale energiecoöperatie. Deze innovatie wordt eind 2019 geïntroduceerd.

Voor algemeen gebruik

Naar verwachting komen er de komende maanden nog zo'n vijftien nieuwe, openbare laadpalen bij in de gemeente Noordenveld. Ondanks dat inwoners op eigen naam een laadpaal kunnen aanvragen, is het laadpunt te gebruiken door iedereen die een elektrische auto wil opladen. Ook zijn er plannen van bedrijven om meer elektrische deelauto's in Noordenveld aan te bieden. Ook die auto's kunnen gebruik maken van deze laadpalen.

1000 laadpalen in Noord-Nederland

De laadpaal maakt deel uit van het 1000-laadpalenproject dat is ondertekend door de provincies Drenthe en Groningen en 21 deelnemende gemeenten. De grote omvang van het aantal laadpunten leidt tot een gunstige laadprijs van 29 cent per kWh inclusief btw. Op elke laadpaal kunnen twee auto's opgeladen worden. Aanvragen van een laadpaal kan nog tot en met 1 juli 2022 en kan alleen voor wie op eigen terrein geen ruimte heeft om zelf een laadpaal te plaatsen.