Nieuwsbericht Data- en biobank lifelines vestigt zich in Roden

Gepubliceerd op: 28 mei 2019 20:00

Aankomende zomer verhuist de grootste data- en biobank van Nederland, Lifelines van Groningen naar Roden aan de Ceintuurbaan Noord 180.
Het hoofdkantoor van Lifelines neemt zijn intrek in het voormalige pand van de Health Hub in Roden. Vanuit Roden organiseert Lifelines onder andere de onderzoeksrondes waarbij er van circa 167.000 vrijwillige deelnemers in Noord Nederland allerlei data en lichaamsmaterialen worden verzameld. In oktober start de derde onderzoeksronde van Lifelines. Deelnemers worden hierbij verspreid over vijf jaar uitgenodigd voor een bezoek die plaatsvinden op verschillende regionale locaties.

Wethouder Henk Kosters is enthousiast over de komst van Lifelines: "De komst van Lifelines naar onze gemeente is een meer dan mooie aanvulling op de andere bedrijven waarbij Medtech en Healthy Ageing centraal staan. De afgelopen jaren hebben al meerdere Medtech bedrijven zich in Roden gevestigd." Er verhuizen 45 medewerkers mee naar de nieuwe locatie.Regio van medische technologie.

Marcel Bruinenberg, manager Lifelines, vertelt: "De eerste twee onderzoeksronden hebben we vanuit Groningen georganiseerd, maar ons pand van het UMCG heeft een nieuwe bestemming gekregen. Daarom hebben we besloten voorafgaand aan de derde onderzoeksronde te verhuizen naar een locatie waar voldoende ruimte is voor onze medewerkers en een laboratorium waar we het verzamelde bloed en de urine kunnen verwerken voor de opslag. Daarbij hebben we ons gefocust op de regio rondom Groningen. Toen we hoorden dat de Health Hub Roden ging verhuizen was dat voor ons aanleiding om naar deze ruime en lichte locatie in Roden te verhuizen. Daarnaast is Roden een centrale speler op het gebied van medische technologie in Noord-Nederland."

Dit doet Lifelines

De data en lichaamsmaterialen die Lifelines verzamelt, zijn beschikbaar voor wetenschappelijke onderzoekers wereldwijd. Het doel van Lifelines is te ontdekken hoe mensen in de toekomst gezonder oud kunnen worden. De beschikbare data en lichaamsmaterialen van Lifelines zijn uniek te noemen door een combinatie van de omvang van het aantal deelnemers, bestaande uit drie generaties, de lange volgtijd (30 jaar), de flexibele data verzameling en de diversiteit aan data die ze verzamelen. Daarmee is onderzoek mogelijk naar risicofactoren, het ontstaan en de ontwikkeling van ziektes.