Nieuwsbericht Brand Esweg Nieuw-Roden

Gepubliceerd op: 26 oktober 2019 01:50

In een schuur aan de Esweg in Nieuw-Roden is 25 okrober rond 23.30 uur brand ontstaan. Naast rook en roet zijn er ook asbestdeeltjes vrijgekomen. Het gebied waar eventueel asbest ligt, is afgezet. Het gebied wordt onderzocht en zo nodig schoongemaakt. Zaterdagochtend gaat het onderzoek weer verder.

Wat is het gebied waar mogelijk asbestdeeltjes zijn neergekomen?

Dit is aangegeven met asbest lint. Zaterdagochtend 26-10-2019 zal er verder onderzoek gedaan worden.

Wat kunt u nu zelf doen?

 • Sluit tijdens de brand ramen en deuren, zet uw ventilatiesysteemuit en blijf uit de rook.
 • Betreed het verspreidingsgebied niet totdat het zorgvuldig is opgeruimd door de instanties.
 • Houdt ook (klein) vee en huisdieren binnen. De dieren mogen weer naar buiten zodra het asbest is opgeruimd.
 • Vermijd zo veel mogelijk contact met roet –en/of asbestdeeltjes in uw omgeving
 • Bij mogelijke brandresten en asbest in uw woning zoek contact met uw gemeente. Zij zorgen dat dit door een gespecialiseerd bedrijf wordt opgeruimd.
 •  Heeft u in de rook gestaan? Trek vieze kleding voorzichtig uit en was het in de wasmachine. Gewassen kleding kan gewoon weer gedragen worden.

Gezondheidsrisico's

Gezondheidsrisico's ontstaan alleen door het inademen van losse asbestvezels. In de buitenlucht zijn altijd al asbestvezels in lage concentraties aanwezig. Lang niet iedereen die asbestvezels inademt, krijgt daardoor kanker. De kans hierop wordt groter bij het langdurig inademen van hoge concentraties asbestvezels. Bij de brand in uw omgeving is sprake van een kortdurende blootstelling aan een tijdelijk (licht) verhoogde concentratie asbestvezels en daarom is het extra risico verwaarloosbaar klein. Toch willen we zoveel mogelijk blootstelling voorkomen. Bovengenoemde adviezen helpen daarbij.

Hoe wordt het gebied onderzocht en schoongemaakt?

Na een brand zorgt de gemeente ervoor dat asbest zo snel mogelijk wordt opgeruimd door een gespecialiseerd bedrijf. Omdat de werknemers van zo'n bedrijf bijna dagelijks asbest opruimen, dragen zij speciaal beschermende kleding. Voor u zelf is dat niet nodig.

Wat moet ik doen als de brand voorbij is en ik weer naar buiten ga?

 • Voorkom dat asbest buiten uw woning mee naar binnen wordt genomen. Doe buiten uw schoenen aan en uit, of spoel ze af. Zo voorkomt u dat asbestdeeltjes in uw woning terechtkomen. Neem bijvoorbeeld een kinderwagen ook pas mee naar binnen als de banden buiten goed afgespoeld zijn. Doe dit ook met fietsen.
 • Houd huisdieren zo mogelijk binnen of vermijd plekken waar brandresten liggen. Maak de poten van uw huisdier schoon als uw huisdier toch buiten geweest is.
 • Als er voor uw buitendeur scherven asbest liggen, kunt u daar beter niet op trappen. Verzamel de scherven in een dubbele plastic zak en geef deze mee aan de medewerkers van het bedrijf dat de schoonmaak verzorgt. Was goed uw handen nadat u de scherven heeft opgepakt. Heeft u op de asbestscherven getrapt? Spoel dan de zolen van de schoenen waarop u gelopen heeft af onder de kraan. Als u nog naar buiten moet terwijl daar asbeststukjes liggen, doe dan bij binnenkomst uw schoenen uit. Als door de aanwezigheid van veel asbestscherven het in- en uitlopen van uw woning wordt belemmerd, kunt u de scherven met een zachte bezem voorzichtig van het pad vegen. Spoel de bezem vervolgens af bij een buitenkraan.
 • Als u brandresten ziet, laat deze dan liggen. Een deskundig bedrijf zal de brandresten komen opruimen. Loop en rijd er niet door, maar gebruik zo veel mogelijk de schoongemaakte routes. Maak de omgeving van uw huis niet zelf schoon, tenzij het in- en uitgaan ernstig wordt belemmerd. Laat het opruimen over aan de mensen van het deskundig bedrijf. Zorg ervoor dat kinderen niet met brandresten spelen en kies een schone speelplek.
 • Spoel groenten uit uw tuin voor gebruik extra goed schoon met water. Zichtbaar vervuilde groenten kunt u beter niet eten in verband met andere schadelijke stoffen die in brandresten zitten.

Vragen?

Kijk hier voor een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden over asbest. Ook kunt u contact zoeken met mevrouw Attema van de gemeente via r.attema@noordenveld.nl.