Nieuwsbericht Eenmalige subsidie Nationaal Gevangenismuseum

Gepubliceerd op: 01 juni 2017 11:25

Het Nationaal Gevangenismuseum krijgt een eenmalige subsidie voor de vernieuwing van haar vaste expositie. Het college van van burgemeester en wethouders vindt het belangrijk dat het Nationaal Gevangenismuseum de veranderingen die nu nodig zijn, daadwekelijk kan realiseren en stelt daarom aan de raad voor om hiervoor eenmalig € 50.000 voor dit project beschikbaar te stellen.

Vernieuwing expositie

De huidige vaste expositie is 12 jaar oud en is aan vernieuwing toe. Het is belangrijk dat het gevangenismuseum actueel blijft in aanblik en thematiek. In het kort zijn de belangrijkste concrete resultaten die het museum met het vernieuwen van de vaste expositie wil behalen:
• Het vertellen van één samenhangend verhaal over vrijheid, opsluiting, armoede en heropvoeding, binnen én buiten het museumgebouw;
• Een landingsplaats zijn voor het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid;
• Het bedienen van een internationaal publiek;
• Het ontvangen van 150.000 bezoekers uit binnen- en buitenland per jaar;
• Professionaliteit, gastvrijheid en kwaliteit blijven uitdragen en daarmee de bezoekerstevredenheid verhogen.

Bezoekerscentrum van de Koloniën van Weldadigheid

Het hoeft geen toelichting dat het Nationaal Gevangenismuseum een belangrijke culturele instelling is in onze gemeente en dat het een belangrijke publiekstrekker is die onmisbaar is als aanjager van het toerisme en de lokale economie in Veenhuizen en in onze gemeente. Het Nationaal Gevangenismuseum is één van de vier bezoekerscentra van de Koloniën van Weldadigheid en vanzelfsprekend speelt ook de nominatie voor de Unesco Werelderfgoedstatus een rol van betekenis in de veranderingen die nodig zijn in het museum.